Dobrý den pane Kašíku,
důsledky obou variant lze ukázat na následujícím příkladu:
Příklad výpočtu, kdy jste plátcem daně:
• nakoupíte zboží v celkové ceně 120 Kč včetně DPH,
• částku 20 Kč (tj. DPH) si jako plátce budete nárokovat a bude Vám od Vašeho finančního úřadu vrácena,
• k hodnotě 100 Kč (tj. částka bez DPH) si připočtete požadovanou 10% marži (10 Kč) = 110 Kč,
• Vaše prodejní cena pro zákazníka bude 110 Kč + 20 % DPH (22 Kč) = 132 Kč,
• Vaše marže činí 10 Kč.
Příklad výpočtu, kdy nejste plátcem daně:
• nakoupíte zboží včetně DPH v ceně 120 Kč,
• vzhledem k tomu, že nejste plátcem DPH, nemůžete si tuto daň nárokovat,
• k hodnotě 120 Kč připočtete požadovanou 10% marži (12 Kč) = 132 Kč,
• Vaše prodejní cena bude 132 Kč a marže bude činit 12 Kč,
• v případě, že Vám bude postačovat marže 10 Kč jako u případu, kdy jste plátcem daně, bude cena pro zákazníka 130 Kč, tj. o 2,- Kč nižší, než v případě, kdy byste plátcem daně byl.
Lze-li předpokládat, že Vaši zákazníci nebudou plátci DPH, bude pro Vás z hlediska výše prodejní ceny (resp. výše marže) výhodnější plátcem DPH nebýt. Pokud by ale Vaši zákazníci byli plátci DPH, nákupy od Vás (jako od neplátce) by pro ně byly nevýhodné, neboť by si nemohli nárokovat daň z přidané hodnoty (tu byste jim jako neplátce neúčtoval).
Je však současně nutné dále zvážit, jaké budou Vaše další "vstupy", tj. přijatá plnění. Pokud by byla řada z nich včetně DPH, jako neplátce byste nemohl uplatnit nárok na odpočet této daně, zvažte tedy v tomto kontextu možnost dobrovolné registrace za plátce. Pozor také na případy, kdy se plátcem DPH musíte stát ze zákona.
Hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2012 22:09
Dobrý den,
chystám se každým dnem spustit internetový obchod s drogeristickým zbožím, parfémy apod. Zatím dodavatelé co mám zajištěné jsou plátci DPH. Zajímá mě, jak je pro mě zajímavé stát se plátcem či neplátcem DPH kvůli výsledné ceně pro koncového spotřebitele. Aby platil za výrobek co nejméně a já měl konkurenceschopné ceny proti ostatním. Zajímá mě jak je to s nákupy a prodejem, když budeme počítat například s 10% marží na výrobku o ceně 100Kč bez DPH (ten příklad je jedno).
Jaké bych měl výhody a jaké nevýhody v obou případech? Jak by se mi to vyplatilo a kdy bych byl levnější pro klientelu? Jak je to přesně s příjmy a výdaji a náklady atd..
Vůbec tomu nerozumím proto prosím o radu odborníka. Děkuji moc.
Jiří Kašík