Jednatel - nemocenská, pracovní úraz

• (neregistrovaný)

31. 10. 2014 7:46

Dobrý den, prosím o konzultaci. Potřebuji zjistit pro jednatele tyto věci. Zda má nárok na nemocenskou, já si myslím, že jo, protože jsou opět nemocensky pojištěni. Ale nejsem sijistá s tím, kdyby se mu stal pracovní úraz, zda ho Kooperativa odškodní. Je u nás zaměstnán na základě jednatelské smlouvy. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2014 7:52

jasná. (neregistrovaný)

Re: Jednatel - nemocenská, pracovní úraz
      Nemocenskou dostane zaplacenou, ale nedostane zaplacených prvních 14 dní nemoci - náhradu za nemoc. Pokud byste mu náhradu poskytli, muselo by se zní odvést SP, ZP i daň.
      Za jednatele neplatíte zákonné pojištění, ikdyž se odvádí SP, tak nevím, jak by to s prac. úrazem bylo. Předpokládám, že bolestné by dostal zaplacené, ale náhradu za ztrátu na výdělku ne. Ale to je jen můj názor, nevím zda je správný.

• 31. 10. 2014 9:20

Lenka F. (neregistrovaný)

Včera jsem o tom četla na webu Kooperativy, na jednatele se pojištění úrazu nevztahuje, i když jsou soc. pojištěni. Nevím, jak je to s odpovědností firmy, ale Kooperativa neproplatí. My jsme měli prac. úraz jednatele předloni, ten ale má výkon funkce bezplatně, tak jsme náhradu vůbec neřešili, jen jsme hlásili kde je potřeba.

• 31. 10. 2014 9:48

EvaP (neregistrovaný)

ano, je to tak.. případnou škodu na zdraví lze řešit občanskoprávní cestou...

• 3. 11. 2014 9:08

xyz (neregistrovaný)

Dobrý den, ohledně tohoto mého problému, jsem psala na Kooperativu, a bylo mi sděleno, že jednateli neproplatí vůbec nic, nevztahuje se na ně pojištění, protože jsem zaměstnáni na základě jiných smluv, ne pracovněprávních. I když se za ně normálně odvádí na OSSZ. Děkuji všem za reakce

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).