Re: Nárok na dovolenou
Nemůžete se bránit, protože dle zákona čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Vy můžete maximálně požádat o čerpání dovolené po ukončení MD před čerpáním rodič. dovolené - v tom případě vám zaměstnavatel vyhoví. Jinak je určení čerpání dovolené pouze na zaměstnavateli.
Je to riziko dávat před nástupem na MD vyčerpat celoroční nárok dovolené, protože v případě, že byste ukončila prac. poměr, nemá vám zaměstnavatel z čeho přečerpanou dovolenou srazit. Osobně bych vám tyky nevyhověla.
Zaměstnavatel má pravdu. Nárok na celoroční výměru máte po odpracování alespoň 60 dnů. Do té doby je nárok na dovolenou za odpracované dny a to za každých 21 odpracovaných dnů je nárok na 1/12.
Platí podle zákoníku práce sice toto:
Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
ale ve vašem případě toto určitě nebude podstupovat, neměl by ani žádnou možnost případný přeplatek srazit (na což by měl nárok) protože u něho nebudete mít žádnou mzdu.
Požádejte o dovolenou až Vám bude končit mateřská dovolená, tedy někdy v srpnu, než požádáte zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou. Tam Vám pak musí vyhovět a nechat celých 25 dní vybrat. Upozorňuji, že rodičovský příspěvek od sociálky můžete normálně čerpat i v době dovolené, nemá s tím nic společného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 10. 2014 10:56
Dobrý den,
moc prosím o radu.
Jsem zaměstnána ve firmě od ledna 2013. 4.2.2015 budu nastupovat na mateřskou dovolenou a ráda bych od 1.1.2015 čerpala dovolenou na rok 2015. Zaměstnavatel mi to nechce dovolit. Mám na dovolenou nárok? Tvrdí mi, že ne, že jen na poměrnou část.
Jak se mohu bránit?
Děkuji za odpověď.