Re: Vklad zboží společníka do s.r.o.
No a on to zboží nakoupil jak - jako OSVČ ?
Nakoupil ho jako soukromá osoba, bez IČ už v roce 2012. Nyní vkládá do společnosti, bude dále prodávat...Faktura za zboží se do účetnictví s.r.o. samozřejmě zahrnovat nebude (pouze se z ní budou čerpat nákupní ceny), DHP nebude nárokovat. Jde jen o to, jak to do účetnictví dostat, aby to bylo košér :)
To vy ale nemůžete rozhodnout a zaúčtovat. Účtujete na základě dokladu, smlouvy atd.
Společnost už je zapsaná do rejstříku? Čím se řídí - zákonem o obchodních korporacích?
Společenská smlouva mlčí o způsobu zvyšování základního kapitálu nebo je to nějak ošetřeno?
Co říká společenská smlouva o přípatku mimo ZK?
Ale to je mi novina ....
"tím pádem společenská smlouva není". A proč by neměla být?
Majitel si může přát co chce, ale své přání může realizovat jen v zákonných mezích a musí učinit kroky k tomu, aby to právně ošetřil.
Vy účtujete až na základě "listiny, dokladu, smlouvy".
Melliso, pokud mi klient nepředloží relevantní doklady, nic neúčtuji.
Snažila jsem se Vám jemně naznačit, že obvykle jednatelé, podnikatelé
se snaží tlačit na to, abyste to nějak udělala, ale když přijde na lámání chleba, bude to na vás, včetně náhrady škody.
Neplatné právní úkony mají své dopady i do daní.
A možná, že byste se měla bedlivě seznámit s §2950 nového občanského zákoníku
"§ 2950 Škoda způsobená informací nebo radou
Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti. Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informací nebo radou způsobil vědomě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 11. 2014 11:10
Dobrý den,
prosím o radu, jak zaúčtovat vklad zboží jednatele/společníka do s.r.o.? Jedná se o zboží, které společník nakoupil dávno před vznikem společnosti. DPH z nákupu se uplatňovat nebude. Jde jen o zavedení zboží a správné zaúčtování - kam všude?
Děkuji Melissa