Re: Dodatečné podepsání daňového přiznán
tzn., že pokud by situace nastala v listopadu (ukončení práce k 31.10. ve firmě X ), můžeme za listopad podepsat ve společnosti Y daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob, i když ve firmě Y máme podepsanou dohodu nebo prac. poměr již od května?
Re: Dodatečné podepsání daňového přiznán
Ano. Zaměstnáni můžete mít současně kolik chcete, ale jen u jednoho můžete mít podepsané prohlášení. A když jedno s podepsaným prohlášením skončí, podepíšete u jiného. Ale ne dodatečně. Dodatečně znamená zpětně. A zpětné v tomto případě nemůžete, protože v té době jste měl podepsáno jinde. Podepíšete prostě až od toho měsíce, kdy nebudete mít podepsáno jinde.
Re: ještě prosím
V případě změny zaměstnání v průběhu měsíce může mít podepsané Prohlášení u obou, ale slevu dostane jen u toho prvního. U druhého zaměstnavatele bude zálohová daň bez slevy. Tato Prohlášení jsou podepsána POSTUPNĚ, nikoli SOUČASNĚ.
V dalším (celém) měsíci již dostane slevu u nového zaměstnavatele.
Paní Ivo ale původní tazatel psal, že pracuje souběžně u dvou zaměstnavatelů. U prvního měl podepsané Prohlášení a tam PP ukončil. A nyní by chtěl podepsat Prohlášení u druhého zaměstnavatele, kde je ale již delší dobu zaměstnaný. Když by např. skončil u prvního k 31.10. - kdy může podepsat u druhého a od kdy bude mít u druhého nárok na slevu na poplatníka?
Tedy alespoň takto jsem dotazy pochopila.
Přesně tak, ale pak tu vznikla další otázka.
Původně mi šlo o lhůtu 30 dnů, neboť účetní mi nedovoluje podepsat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za listopad, protože se odvolává na zákon a já již ve firmě Y pracuji od června. Bohužel od června do září jsem měla podepsané přiznání ve firmě X. Mám tedy nárok na podepsání přiznání nebo ne?
V zákonu je (zjednodušeně řečeno), že když do 30 dnů od nástupu podepíšete Prohlášení, tak máte nárok na slevu na poplatníka od prvního dne pracovního poměru. Ale v žádném případě tam není, že když do 30 dnů nepodepíšete, tak už nemůžete vůbec podepsat.
Podle mého názoru můžete podepsat hned druhý den poté, co byl ukončen pracovní poměr, ve kterém jste měl Prohlášení podepsané.
Dokonce je i možné, že pokud byste nepodepsal, musel byste si sám zpracovat a podat daňové příznání.
Jediné co stopro nevím, od kdy Vám může mzdová účetní uplatnit slevu na poplatníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 11. 2014 20:29
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká výjimka, kdy by mohl zaměstnanec podepsat "růžový papír" i po 30 dnech od podepsání dohody, pracovní smlouvy. Například pracuje v jedné firmě X, kde má podepsané Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a zároveň ve firmě Y, kde podepsané přiznání nemá. Náhle ukončí pracovní poměr, dohodu ve firmě X. Může podepsat dodatečně Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob ve firmě Y, kde již třeba rok pracuje?
A další otázka týkající se Daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob, v jakých případech je nutné ho podat?
Velmi děkuji za odpovědi.