Sleva důchodce 2013 - článek iDNES

• (neregistrovaný)

7. 11. 2014 8:12

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak je to s vracením přeplatku na dani v souvislosti se zpětně uznanou slevou pro důchodce za 2013. Četla jsem teď dnešní článek na idnes

http://finance.idnes.cz/dodatecne-danove-priznani-pro-pracujici-duchodce-jak-vyplnit-pto-/p_dane.aspx?c=A141103_111002_p_dane_zuk

Já jsem pro maminku vyplnila dodatečné přiznání klasicky, žádala jsem o celý přeplatek, z FÚ akorát volali, že to přijde až v prosinci, nikde žádná zmínka, že by se o přeplatek muselo žádat dvakrát z toho titulu, že v řádném přiznání byla daň placena a teď je přeplatek. Jaký postup je tedy v pořádku? Ten v článku nebo klasické vyplnění, které jsem provedla (také na základě diskuzí tady). Promiňte, jsem z toho trochu zmatená. Děkuji za případné reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2014 8:20

mmmm (neregistrovaný)

Re: sleva důchodce 2013 - článek iDNES
      Tak jsem to překousala - článek mě taky zmátl, a hodně. Asi tam bude problém v tom, že je v příkladu uvedena paní, která doplácela daně v 2014 (není to tedy zaměstnanec).

Pro mě důležitý je přeposlední odstavec:
      Podle daňového poradce by paní Ivana mohla také na čtvrté straně daňového formuláře uvést, že žádá o vrácení 24 840 korun (byť jí v přiznání vyšel přeplatek „jen“ 14 505 korun). Když využije interaktivní formulář, bude muset číslo vepsat ručně. „Finanční úřad by měl takovému postupu také vyhovět, protože v okamžiku vyměření dodatečného daňového přiznání bude mít na svém účtu daně z příjmů fyzických osob skutečně vedený přeplatek ve výši 24 840 korun, i když jeho část vznikla až zaplacením původně vypočtené daňové povinnosti v roce 2014,“ vysvětluje Petr Frisch.

Hlavně vyplnit na straně 4 Žádost o vrácení přeplatku.

(já jsem nevyplňovala oddíl 7, FÚ to převzal bez výhrad)

• 7. 11. 2014 11:21

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: sleva důchodce 2013 - článek iDNES
      Nesnáším jejich "odborné" články
      Pak jsou z toho "výpovědi dohodou", "nákladové" paušály, informace podle kterých může "paušál" použít OSVČ jen když bude mít příjem max. 2mil.Kč a pak musí účtovat paragony,...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).