Re: Daňové zvýhodnění na děti - neuplatn
V tom případě by vám musel donést potvrzení předchozáího zaměstnavatele, že daňové zvýhodnění v měsíci říjnu neuplatňoval. A taktéž potvrzení od zaměstnavatele manželky.
Pokud děti nikdy neuplatňoval, tak neuplatňovala náhodou manželka?
====
Paní jasná, děkuji Vám za Vaši pomoc. Na potvrzení od manželky má že ona neuplatňuje zvýhodnění na 2 děti , jméno a r.č., datum je 1.10.2014. K jeho předchozímu zaměstnavateli se nemůžu momentálně dovolat a děti si ověřit. Prosím Vás moc, jak bych měla postupovat, když on chce děti za říjen zohlednit v listopadu, to bych měla dát slevu 4 x 1.117,- Kč ? Je to moje chyba, že jsem mu slevu neuplatnila ? Nemá si je teda spíš zahrnout do DP ? Ale on chce peníze dřív. Omlouvám se, ale nikdy jsem se s takovým případem nesetkala. Děkuji.
Ale vy přece nemusíte volat předchozímu, to on musí od něj přinést, že si tam neuplatnil ! (nemá od něj náhodou potvrzení o příjmech? tam by to bylo)
Nemůžete dát v listopadu 4x, musela byste předělat říjen.
>>>>Dobrý den, prosím Vás o pomoc, jak mám nyní vyřešit.
>>>>Pán byl do 3.10.2014 zaměstnán. K nám nastoupil
>>>>9.10.2014 (mezitím nikde nebyl ani na ÚP). V
>>nikdy jsem se s takovým případem nesetkala. Děkuji.
>Ale vy přece nemusíte volat předchozímu, to on musí od
>něj přinést, že si tam neuplatnil ! (nemá od něj
>náhodou potvrzení o příjmech? tam by to bylo)
>Nemůžete dát v listopadu 4x, musela byste předělat
>říjen.
Na vašem místě bych to neřešila. V zákonné lhůtě 30dnů nedoložil vše potřebné pro uplatnění daňového zvýhodnění, takže za říjen daňové zvýhodnění neposkytnete, srovná se mu v roce v daňovém přiznání. To, že vám říká, že za říjen daňové zvýhodnění u předchozího zaměstnavatele neupltňoval nemusí být pravda (někdy si zaměstnanci vymýšlejí) a odpovědnost za správný výpočet mzdy nesete vy, ne zaměstnanec. A jak psala Katka, v listopadu nemůžete poskytnout 4x.
Nedoložil potvrzení předchozího zaměstnavatele, že za říjen neuplatňoval daňové zvýhodnění. Pokud toto potvrzení nemám v ruce, daňové zvýhodnění bych neuplatnila, protože zpravidla uplatňuje první zaměstnavatel v měsíci. A tím, že paní Soňka neposkytla ani slevu na poplatníka, jistě taky předpokládá, že daňové slevy uplatnil u prvního zaměstnavatele.
Re: pro tečku
Otázkou tady je, proč mzdová účetní zpracovala mzdy a neuplatnila daňové zvýhodnění na děti i když zaměstnanec vše dle zákona splnil - a teprve následně po jeho reklamaci mzdy chce po zaměstnanci doložit další doklady. Proč je nechtěla v okamžiku, kdy si přečetla jeho Prohlášení a rozhodla se, že v říjnové mzdě žádná sleva ani daňové zvýhodnění zaměstnanci nepřísluší?
Abych odpověděla na otázku - před lety jsem základní slevu na dani zaměstnanci u jednoho klienta do mezd nezadala, protože jsem si myslela, že mohla být uplatněna jinde. Zaměstnanec přišel s právníkem a podal na mě stížnost. Měla jsem z toho tolik problémů, že od té doby když mám pochybnost, tak se snažím vyřešit vše dopředu. Před zpracováním mezd.
Katko, ale zaměstnanec má svá práva, na to nemůžete zapomínat.
Ano vím, dnes když se zaměstnanec ozve a hájí svá práva třeba i s právníkem, pomstí se mu zaměstnavatel tím, že ho vyhodí.
Ale bohužel to začíná takto a končí to tím, že zákony se nemusí dodržovat. Uvědomila jste si, že někdy můžete být ve stejné situaci, kdy budete chtít bránit svá zákonná práva?
Možná jsem naivní, ale začíná to drobným bezprávím a končí ....
Re: pro Katku
To není pomsta, to je pud sebezáchovy. Nechtěla bych mít ve své firmě někoho, kdo při prvním nedorozumění (těžko mohl předpokládat, že to mzdová udělala schválně nebo dokonce aby se na tom napakovala) vyrukuje s právníkem. A k původní otázce - co s tím teda teď?
====
Všem Vám, milé dámy, děkuji za Vaše reakce. Slevu na poplatníka jsem mu taky nedala. Já do ZL vždycky píšu bod : Daňové zvýhodnění dle § 35ba) a c) byla uplatněna při výpočtu záloh na daň z příjmu naposledy za období : .... Ale nikdy jsem se nesetkala, že by mi zaměstnanec podobné sdělení od svého posledního zaměstnavatele přines. Vím, že je toto nepovinné. Hezký den. Holt mu nějak vysvětlím, že v listopadu nic opravovat nebudu a že si děti uplatní ve svém DP. Asi bude vyskakovat.
Pokyn GFŘ D-6:
"...V případě, že by poplatník uplatňoval slevu a popř. daňové zvýhodnění u nového postupného plátce v tomtéž kalendářním měsíci, je účelné, aby v prohlášení písemně doplnil, že slevu a případně daňové zvýhodnění v kalendářním měsíci nástupu u předchozího plátce (plátců) neuplatňoval...."
Nic bych neopravovala.
Také bych nic neopravovala. Jste v právu. Jestliže nastupuje v průběhu měsíce a já vidím ze zápočťáku, že ještě v tom měsíci měl jiného zaměstnavatele, pak slevu ani zvýhodnění nedám, protože předpokládám, že to bylo uplatněno u toho prvního zaměstnavatele. A ono taky většinou je. A pokud není (což nemohu vědět), musí to zaměstnanec včas doložit nebo oznámit (ale jen na to jeho oznámení bych se nespoléhala).
Asi bude vyskakovat.
>>
>>Pokyn GFŘ D-6:
>>"...V případě, že by poplatník uplatňoval slevu a
>>popř. daňové zvýhodnění u nového postupného plátce v
>>tomtéž kalendářním měsíci, je účelné, aby v
>>prohlášení
>>písemně doplnil, že slevu a případně daňové zvýhodnění
>>v
>>kalendářním měsíci nástupu u předchozího plátce
>>(plátců) neuplatňoval...."
>>
>>Nic bych neopravovala.
>
>Také bych nic neopravovala. Jste v právu. Jestliže
>nastupuje v průběhu měsíce a já vidím ze zápočťáku, že
>ještě v tom měsíci měl jiného zaměstnavatele, pak slevu
>ani zvýhodnění nedám, protože předpokládám, že to bylo
>uplatněno u toho prvního zaměstnavatele. A ono taky
>většinou je. A pokud není (což nemohu vědět), musí to
>zaměstnanec včas doložit nebo oznámit (ale jen na to
>jeho oznámení bych se nespoléhala).
No jo, když on to ale "oznámil" tím, že to uvedl v prohlášení ...
A teď prská, že ale nebyl vyzván, aby doložil.
Ne, on to neoznámil tím, že děti uvedl v prohlášení. Ty by tam přece býval uvedl, i kdyby je v tom měsíci u předchozího zaměstnavatele uplatnil.
To, že děti uvede v prohlášení znamená, že na ně žádá zvýhodnění. A účetní rozhodne, od kdy mu toto zvýhodnění může dát, jestli už v měsíci nástupu nebo až od příštího. V tomto případě situaci vyhodnotila zcela oprávněně tak, že mu dá zvýhodnění až od příštího měsíce, protože v měsíci nástupu měl předešlého zaměstnavatele a ona přece nemohla vědět, že u předešlého zaměstnavatele ty děti neuplatňoval. To věděl jen on, takže jí to měl oznámit, tzn. v prohlášení zapsat, že u předešlého zaměstnavatele zvýhodnění nebylo uplatněno (ale jak jsem psala, já bych si to u toho zaměstnavatele ověřila).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 11. 2014 7:51
Dobrý den, prosím Vás o pomoc, jak mám nyní vyřešit. Pán byl do 3.10.2014 zaměstnán. K nám nastoupil 9.10.2014 (mezitím nikde nebyl ani na ÚP). V Prohlášení si vyplnil slevu na dvě děti (doložil rodné listy + potvrzení od manželky). Já jsem mu však slevu do mzdy za říjen neuplatnila v domnění, že si ji uplatnil u předchozího zaměstnavatele. Dle jeho sdělení si slevu na dvě děti neuplatňoval nikdy nikde. Říkala jsem mu, že se to srovná tedy při podání jeho daňového přiznání (má povinnost podat), ale to je prý dlouho a že s těmi penězi za děti počítal a chce je dát teda do mzdy za listopad. Prosím Vás, jak mám teď postupovat ? Lze to tak vůbec ? Moc Vám děkuji za Vaši ochotu a pomoc.