PPM a sirotčí důchod

• (neregistrovaný)

20. 11. 2014 9:37

Můžu pobírat sirotčí důchod a zároven i PPM? V dubnu budu rodit, ale do června jsem ještě student, kdy do června bych měla pobírat ještě sirotčí důchod a vykonat SZZ. Tento měsíc mi končí smlouva v práci a na ÚP nemůžu, protože jsem student. Je tedy výhodnější přerušit studium a jít na úp nebo dál studovat a pobírat duchod?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2014 9:50

Líba (neregistrovaný)

Re: PPM a sirotčí důchod
      Z toho, že budete mít nárok na PPM, usuzuji, že smlouva v práci byla pojištěný pracovní poměr, takže je možné se přihlásit na ÚP.

"Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání, pokud fyzická osoba soustavně se připravující na budoucí povolání získala v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění .... v délce alespoň 12 měsíců."

Jak je to se sirotčím důchodem nevím.

• 20. 11. 2014 10:28

Líba (neregistrovaný)

Re: PPM a sirotčí důchod
      Koukala jsem se po tom trochu a pokud budete dál studovat a nepřerušíte studium, tak můžete souběžně pobírat sirotčí důchod i PPM (nebo RP, jestli nemáte 270 pojištěných dnů).

Ještě dodám k té evidenci na ÚP:

" Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou
      ......
      c) pobírá peněžitou pomoc v mateřství v době před porodem a 6 týdnů po porodu"

Takže si myslím, že do 6 týdnů před předpokládaným datem porodu můžete pobírat souběžně podporu a sirotčí důchod a potom PPM a sirotčí důchod, dokud budete studentem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).