Hlavní navigace

RPDP ?

  • (neregistrovaný)

    1. 12. 2014 8:17

    Dobrý den. již jsem tu měla dotaz i zodpovězený, ale firma mi faktury vrátila.
    Zapůjčují nám plošinu, obsluhují ji oni -posunují, vykazují hodiny, ale práce na plošině-natírání , opravy dělají již naši zaměstnanci.
    faktury jsou s daní, vrátili nám je s tím, že práce jako opravy, údržbu nedělají, tedy nejde o režim přenesení. což se mi nezdá.
    nemají být faktury bez daně? nějak mě tím tvrzení rozhodily.
    Děkuji moc

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2014 9:01

      Jana N. (neregistrovaný)

      Re: RPDP ?
      >Dobrý den. již jsem tu měla dotaz i zodpovězený, ale
      >firma mi faktury vrátila.
      >Zapůjčují nám plošinu, obsluhují ji oni -posunují,
      >vykazují hodiny, ale práce na plošině-natírání , opravy
      >dělají již naši zaměstnanci.
      >faktury jsou s daní, vrátili nám je s tím, že práce
      >jako opravy, údržbu nedělají, tedy nejde o režim
      >přenesení. což se mi nezdá.
      >nemají být faktury bez daně? nějak mě tím tvrzení
      >rozhodily.
      >Děkuji moc

      ještě připojím jinou starší odpověĎ longstar
      Prosím o radu,
      >prosím pronájem plošiny na ořez stromů, včetně práce
      >bude faktorováno v přenesené daň. povinnosti?
      >Děkuji.
      pokud je s obsluhou tak ano.

      můj dotaz zní prosím -
      pokud se tedy pronájem plošiny s obsluhou vztahuje ke stavebním pracem(i když je dělá jiná firma) bude v režimu, nebo prostě pronájem plošiny s obsluhou je automaticky v režimu bez ohledu na co bylo dále použito?

    • 1. 12. 2014 11:12

      jinka (neregistrovaný)

      Re: RPDP ?
      Nevím zda otevřete článek, tak ho kopíruji:
      http://www.zivnostnik.cz/33/pronajem-plosiny-v-rezimu-preneseni-danove-povinnosti-uniqueidgOkE4NvrWuOxZ4GxLdrsIpn3RzQvA6PI1UWBS0tlgLw/
      Dotaz:
      Máme dotaz ohledně přenosu daňové povinnosti u stavebních činností. Od dodavatele jsme obdrželi fakturu za přistavení plošiny s obsluhou. Plošina sloužila ke kácení a prořezu stromu, ale to jsme si provedli sami. Dodavatel tvrdí, že služba má být fakturována s DPH, protože souvisela s prořezem, i když ho sám nevykonával. V pokynech na stránkách MF bylo ale uvedeno, že plošina s obsluhou má být v režimu přenesení daňové povinnosti. Jaký je tedy správný postup?

      Odpověď:

      Obecně uvádíme, že dle Informace GFŘ a MF k režimu přenesení daňové povinnosti na DPH ve stavebnictví režimu přenesení daňové povinnosti podle ust. § 92e zákona o DPH podléhá poskytnutí stavebních a montážních prací (bez ohledu na to, zda jde z hlediska vymezení dané zákonem o DPH o služby nebo dodání zboží s montáží), které podle sdělení ČSÚ odpovídají číselnému kódu klasifikace produkce CZ-CPA 41 až 43 platnému od 1.1.2008. Pro úplnost uvádíme, že pro uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti je třeba splnit i ostatní zákonem dané podmínky.
      Klasifikace CZ-CPA ve svých vysvětlivkách mimo jiné uvádí v kódu 43.99.90 „pronájem jeřábu a jiného vybavení s obsluhou“. Ovšem u pronájmu uvedených zařízení je třeba sledovat účel jejich využití.
      Pro uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti u těchto prací je rozhodné, že jsou použity v rámci činností uvedených v sekci F klasifikace CZ-CPA, tj. jednoduše řečeno slouží pro stavební práce. Jelikož kácení a prořez stromu není stavební či montážní prací ve smyslu ustanovení § 92e ZDPH (tj. prací spadající do sekce F klasifikace CZ-CPA), nemůže být ve Vámi popsaném případě režim přenesení daňové povinnosti aplikován.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).