Re: Preventivní prohlídka zaměstnanců
Při vstupní prohlídce, pokud se se zaměstnancem nedohodne jinak, si platí zaměstnanec. (je to jako třeba vzdělání, taky vám neplatí i když ho pro práci potřebujete) V průběhu pracovního poměru je to jiné, tam platí náklady zaměstnavatel. To, že si platí smluvního lékaře je dáno ze zákona ale také musí dodržovat
§ 101, odst. 6
- Náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je povinen hradit zaměstnavatel, tyto náklady nejsmějí být přenášeny přímo ani nepřímo na zaměstnance.
Re: Preventivní prohlídka zaměstnanců
Právník zaměstnavatele sdělil následující:
Pokud praktický lékař zasílá lékaři závodní preventivní péče výpis z karty, účtuje si to jako úkon veřejného zdravotního pojištění a od pacienta si praktický lékař nevybírá nic, zaměstnavatel tedy nic hradit nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 12. 2014 10:56
Dobrý den, náš smluvní lékař pracovně lékařských služeb si pozval na preventivní prohlídku zaměstnance, kteří podle zákona mají přijít na "preventivku" po 4 letech. Takže i mne a protože mne 4roky neviděl, vyžádal si výpis z karty od ošetřujícího praktického lékaře. Za takový výpis se ale platí, proplatí mi tento výdaj zaměstnavatel nebo je to moje povinnost. Hannah