Re: DP si přehazují FÚ jako brambor
Jako 'adresata' vlevo nahoře napsal který fu?
Uvedl Pb - město A (středočeský kraj), v kolonce trvalé bydliště uvedl město B - FÚ v Pb přiznání převzal, nabouchal razítka, ozvali se asi po týdnu, že to není jejich...poslalo se do Písku (jihočeský kraj), tam také řekli, že jim to nepřísluší, asi kvůli tomu "adresátovi" a razítku z FÚ, nevím přesně...nenapadá mě nic, jak z toho ven, než že DP úplně stáhnout a podat znovu - místě příslušnému úradu podle trvalého bydliště...že?
a to nové bude jaké? řádné, když už bylo jedno podáno? dodatečné, když nebude změna na základu daně? nebo opravné, pokud nebylo dosud vyměřeno?
řešení:
varianta 1. počkat na uplynutí lhůty k vrácení přeplatku, pak napsat stížnost či žádost o vysvětlení, proč přeplatek nebyl vrácen.
varianta 2. zavolat na úřad, kam patří (dle trvalého bydliště, pokud neproběhla delegace) a zeptat se, proč zádost nechtějí vyřídit.
a čemu to vadí? sedí na to § 74 DŘ? podle mě ne. je jasné, co podáním zamýšlel? lze ho projednat? ano.
a kdyby ne, tak teda měl dostat výzvu k odstranění vad.
podal prostě přiznání věcně příslušnému správci, ne ale místně příslušnému. kolonky nutné k vyměření jsou ok. není důvod si nic přehazovat. buď vyměřit, nebo vyzvat k odstranění vad.
to zkoušel jako první...s vysvětlením, že bylo přijato jinde (razítko z podatelny na FÚ v Pb to nemůžou ..a nebo nechtějí, já fakt nevím...přijmout v Písku)...já osobně si myslím, že je to jen o schopnosti vyhovět...dotyčný je nyní na fú, kam bylo podáno špatně, snad se mu podaří to chybné DP nějakým způsobem vyžádat a zlikvidovat a podá nové řádné...možná jsme naivka, ale snad to tak půjde....
>>A co požádat o předání DP dle jeho místní
>>příslušnosti
>>z FÚ A do FÚ B- že došlo omylem k podání na jiný
>>úřad?
nemá o co žádat. ÚzP to musí samo postoupit - § 75 DŘ.
>
>to zkoušel jako první...s vysvětlením, že bylo přijato
>jinde (razítko z podatelny na FÚ v Pb to nemůžou ..a
>nebo nechtějí, já fakt nevím...přijmout v Písku)...já
>osobně si myslím, že je to jen o schopnosti
>vyhovět...dotyčný je nyní na fú, kam bylo podáno špatně, snad se
>mu podaří to chybné DP nějakým způsobem vyžádat a
>zlikvidovat a podá nové řádné...možná jsme naivka, ale
>snad to tak půjde....
regulérně nejde nic vyžádat zpět a zlikvidovat a už vůbec ne podávat nějaké další řádné.
je to celé divné. je si jistý, že nežádal dříve o delegaci? že nepatřil na A a nezapomněl oznámit změnu bydliště?
je úplně jedno, že je to pokaždé jiný kraj - FÚ i tak postupuje, podstatné je, že máte kopii s podacím razítkem z podatelny - vy můžete podávat kdekoliv v celé republice. žádná varianta, že vám někdo vrátí zpět přiznání není přípustná, je to platné podání a ostatní vás už nemusí zajímat. Fú má přístup do registrů, provede stěhování samo z moci úřední, pokud zjistí, že došlo k nějakým změnám adresy, jediné co se může stát je to, že nějakou dobu bude trvat "fyzické" postoupení písemnosti a nemusí se stihnout lhůta pro vrácení přeplatku 30 dnů. Stává se , že někdy je postoupena písemnost až po několika týdnech, kdy ležela např. na FÚ v Praze a patřila někde jinde.....
divné to je...pracuje v A, bydlí v A, zaměstnavatel má sídla v A, jen trvalé bydliště (nikdy ho nezměnil) je v místě B... dříve nikdy nic nepodával, vyrovnání daní prováděl vždy zaměstnavatel, nikdy nepodnikal ani neměl z jiného důvodu povinnost podávat DP...toto byla premiéra...počkám, s čím přijde z fú...děkuji za reakce
to byla odpověď pro tazatelku o:))))
a opět - pokud je to fyzická osoba, což je, tak patří podle trvalého bydliště, takže do "B". a je úplně jedno, kde bydlí, kdo zaměstnává....FÚ sám postupuje na příslušný úřad , a ten peníze vrací. Do 30 dnů musí přijít buď peníze nebo nějaká výzva k doplnění něčeho. A jsou povinni neprodleně postoupit!!
pracovala jsem na fú, a opravdu nevím, kdo vám tohle vůbec může říct?
Všechno je možné. Já si podávala dodatečné přiznání kvůli odpočtu na poplatníka. Vratka už přišla. Zpracovávala jsem ještě jedno, jsme pod jedním FÚ, u ní žádali potvrzení od kdy je v důchodu, dodnes nemá vratku na účtě. A to sedí berušky vedle sebe v kanclíku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
Podnikatelé budou muset u EET nahlásit i provozovny, kde přijímají neevidované tržby
JMHZ v praxi: Jak správně využít služby a vyhnout se zbytečným chybám
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
10. 12. 2014 8:51
Dobrý den,
prosím Vás o radu, co teď. Jeden náš známý bydlí už přes třicet let v městě A, trvalé bydliště má ale v městě B. Teď, protože je to pracující důchodce, si podal DP, aby mu vrátili slevu na poplatníka a podal si ho v městě A...paní na podatelně DP přijala, pak ale zjistili, že má trvalé bydliště jinde a poslali jeho DP do města B...ti mu ale odmítají přeplatek na dani vyplatit proto, že DP už přijal (natisknul razítko) FÚ v městě A...a přehazují si jeho DP jako horký brambor a nikdo mu nechce přeplatek vrátit...co teď s tím? Prosím o radu...napadá mě jen vyplnit DP znovu a odeslat ho na FÚ v místě bydliště (když jim tedy na tom původním vadí razítko)...nebo se v tomto případě postupuje jinak? Děkuji za jakýkoliv podnět jak z toho ven, je mi ho chudáka fakt líto...