Dobrý den,
samozřejmě máte pravdu Vy. Zaměstnavateli (fyzické i právnické osobě) vyplacené daňové bonusy sníží celkový odvod daňových záloh na daň z příjmů fyzických osob za příslušný měsíc (za všechny zaměstnance). Nepřijde zkrátka ani v případě, že jste jeho jediným zaměstnancem. Nejprve sice poskytne bonus z vlastních prostředků, ale následně každý měsíc žádá finanční úřad o vrácení chybějící částky.
Není tedy pravdou, že daňové bonusy jdou z "kapsy podnikatele", jsou skutečně záležitostí státu. Podle mého názoru by Vám měl vyplatit čistou mzdu ve sjednané výši, bez ohledu na daňové bonusy. Je však otázkou, s jakou výší měsíční či hodinové hrubé mzdy jste při nástupu do zaměstnání souhlasila, například mzdovým výměrem. Před jeho podpisem je vhodné požádat o kontrolu mzdovou účetní nebo využít některou z internetových kalkulaček čisté mzdy a výši sjednané mzdy si překontrolovat.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 5. 2012 16:11
Dobrý den, v lednu 2011 jsem nastoupila k soukromníkovi, kdy jsme se domluvili na čisté mzdě 17.000 kč. Nyní jsem zjistila, že v této částce je zahrnuto i daňové zvýhodnění( jsem rozvedená matka s dvěma dětmi v péči - 13 a 15 let). Když jsem na to zaměstnavatele upozornila, že bych chtěla mít 17.000 čistého, plus 2000 kč úlevu na daních, tvrdil mi, že stejně úlevy a bonusy jdou z jeho kapsy a nikoli od státu. Že v případě soukromníka není osvobození od daní věcí státu , ale jeho.
Kdo z nás dvou má pravdu? Já tvrdím, že nebude ztrátný, jelikož úleva je od státu a on tvrdí, že mi tuto částku- na dvě děti, vyplácí ze svého.
Za odpověď předem děkuji. Recková