Re: Životní pojištění
Nyní to bude jak píšete. Jakmile bude smlouva daňová i nedaňová, může vám zaměstnavatel přispívat, jakmile ale smlouvu jednou vyberete (i částečně) "deaktivujete" ji pro zaměstnavatele (jakéhokoliv) a nebude již moc přispívat. Navíc zdaníte 15% příspěvky od zaměstnavatele.
Já už to mám. Příspěvky zaměstnavatele jsou osvobozeny od daně, pokud budou splněné podmínky podle ZDP § 6 odst.9 písm. p/3.
Z čehož plyne, že pokud bude smlouva o životku splňovat podmínky (že je aspoň do 60ti let a že není smluvený předčasný výběr), zaměstnavatel může přispívat a tyto příspěvky se nedaní a se z nich neodvádí SP a ZP. Pokud by zaměstnavatel přispívat na životko, kdy smlouva nesplňuje podmínky, příspěvky by se přidaňovaly (tzn. se chovaly stejně jako třeba odměna).
Dobrý den, dovolím si vstoupit do diskuze a požádám o Váš názor. Zaměstnavatel chce přispívat zaměstnanci na životní pojištění 2000 Kč/1měsíc. Zaměstananci mi sdělili, že jejich smlouva je daňově uznatelná - tj. mají sjednáno, že výběr bude nejdříve v 60 letech a nejdříve po 60 měsících. Musí mi předložit smlouvu? Nebo pojišťovny vystavují nějaká potvrzení, že smlouva vyhovuje "daňové uznatelnost". A jak je to u lidí, kterým už je nad 60 let a přesto si ještě sjednali smlouvu na životní pojištění třeba už jen na dobu 10 let s podmínkou výběru nejdříve po 60 měsících. Je takováto smlouva daňově uznatelná?děkuji moc za rady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 12. 2014 15:31
Dobrý den,
chtěla jsem ser zeptat jak je to od nového roku s životním pojištěním.
Vím že se musím rozhodnout zda to bude daňová smlouva nebo nedaňová.
Při daňové můžu uplatnovat slevu v ročním zučtování a můžu vybrat nejdříve v 6x tetech
Při nedanové nebudu uplatnovat v ročním zučtování a můžu vybrat dříve než v 6x letech.
A jak je to prosím s příspěvkem od zaměstnavatele od nového roku. Děkuji za váš komentář