Zahraniční služební cesta Polsko

• (neregistrovaný)

16. 12. 2014 9:30

Dobrý den, jediný zaměstnanec v s.r.o. ( zároveň jednatel i společník)
    si účtuje zahraniční služební cestu ( přepravu do Polska. )
    Nakoupil si k tomu účelu polskou měnu, do Polska přijel večer, takže tam má doklad na hotel, nějaké tankování a mýtné, vše v polské měně.
    Odevzdal vyplněný cestovní příkaz, k tomu přiložil všechny doklady na nákupy s cestou spojené. Měla bych to vše zaúčtovat v tom cestovním příkazu, polskou měnu asi přepočíst na EUR a pak vše sečíst dohromady. Dostal předem velkou zálohu, takže použiju na cestovné kurz ČNB dne zálohy. Zálohu dostal v EUR, stravné také počítám v EUR..
    A můj dotaz zní : musím to udělat jak jsem výše uvedla nebo můžu náklady na hotel, PHM a mýtné zaúčtovat v polské měně.( jak jsem uvedla nakoupil si polskou měnu.) A v cestovním příkaze mu dám pouze stravné v EUR.
    Poprosím moc o radu a Váš názor.
    Moc děkuji.Marie

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2014 20:11

hanaw (neregistrovaný)

Re: Zahraniční služební cesta Polsko
      Pokud dostal zálohu v EUR, tak si myslím, že byste měla i výdaje v PLN přepočítat na EUR a zálohu vyúčtovat. Jak byste to jinak udělala. To by vedl.náklady dostal v CZK? Těžko mu asi půjdete nakupovat polskou měnu. Akorát pokud jste mu dali zálohu z nějakého EUR účtu nebo EUR pokladny, tak bych použila kurz ČNB a pokud dostal CZK a on sám nebo vy jste mu ta EUR koupili, tak by se měl použít kurz dle nákupního dokladu v bance nebo směnárně, který musí doložit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).