Re: žádost o neplacené volno při 4leté R
Předtím jste žádala o rodičovskou dovolenou, kterou byl zaměstnavatel povinen poskytnout (poskytuje se maximálně do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let)
Nyní budete žádat o poskytnutí neplaceného volna z důvodu péče o dítě do 4 let věku. Toto volno zaměstnavatel může, ale také nemusí povolit. Je na Vás, zda budete žádat o volno na 3/4 roku či do 4 let věku dítěte. Zaměstnavatel také může trvat na tom, aby jste nastoupila do práce, nebo aby jste ukončila pracovní poměr.
Pobírání rodičovského příspěvku nemá s rodičovskou dovolenou nebo výše uvedeným neplaceným volnem co do činění.
Děkuji. A když dám dítě v září do školky a RD mi končí až v listopadu nebo pokud bych si ho rozhodla prodloužit do konce prosince snížením částky příspěvku (jaká je min.výše?) tak můžu pobírat RD a dávat dítě do školky jen na 4 h denně?
a naopak kdyby trval zaměstnavatel ať nastoupím třeba v září, můžu do listopadu pobírat ten rodičák nebo ho musím zrušit a o peníze přijdu?
Potíž je v tom, že si pletete pojmy. Odpověď máte již od předchozího odpovídajícího, ale Vy stále "vedete svou", tzn. zaměňujete pojmy rodič. dovolená s rodič. příspěvkem. Rodičovskou dovolenou (volno u zaměstnavatele) můžete čerpat max. do 3 let dítěte a NELZE dál lprodlužovat. Musíte buď 1. pD po 3. narozeninách dítěte nastoupit zpět do práce a pokud nechcete a nebo nemůžete, pak to musíte nějak řešit. Přichází v úvahu několik variant: Pokud chcete dál v organizaci pracovat, ale nemůžete z důvodu péče o dítě, zkuste se se zaměstnavatelem domluvit na čerpání neplac. volna (do určitého data, na kterém se shodnete). Problém může nastat, když Vám zam-tel toto volno neumožní čerpat (je to jeho právo). Pak byste to musela řešit dál. Buď do práce nastoupit nebo dát včas výpověď (pozor, běží 2 měs. výp. lhůta) nebo se na zruš. PP se zam-telem dohodnout k určitému dni (na tuto dohodu ale nemusí zam-tel přistoupit). Rodič. příspěvek (dávka od státu) můžete čerpat do 4 let dítěte. Podmínky výplaty a její výši Vám řeknou na kontaktním místě, odkud tento příspěvek dostáváte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 12. 2014 15:36
Dobrý den mám dotaz. Jsem na RD s téměř 3letou dcerou. Do zaměstnání jsem tehdy psala žádost o udělení RD do 3 let věku (tak mi to řekli, i když jsem řekla že ji budu pobírat do 3 a 3/4 roku dítěte. (40 měsíců, vyprší mi 1.11.2015). a Ted mám žádát o neplacené volno do té doby (dcera bude mít za cca měsíc 3 roky) i když pobírám RD? něměla bych žádát spíš o nějaké prodloužení, o neplac.volno se žádá prý po skončení RD když dítě nevezmnou do školky apod. Můžu mít tedy opravdu neplacené volno při pobírání rod.příspěvku?
A když mi nepovolí, musím nastoupit? když jsem na RD až do listopadu? děkuji.