Re: Mateřská a vyloučené doby
Začátek pracovního poměru u nového zaměstnavatele by byl od 1.1.2015.
Nástup na mateřskou dovolenou pak 16.1.2015. Případně 16.1.2015 nástup na nemocenskou a nástup na mateřskou v tomto případě až od 1.2.2015.
podmínka 270 dnů nemocenského pojištění je splněna od předchozího zaměstnavatele.
Pokud by byl nástup na MD v lednu, byla by PPM počítána z pravděpodobného výdělku (tzn z 1/30 měsíčního pravděpodobného výdělku). Pokud bude nástup na nemocenskou od 16. 1. a nástup na MD od února, pak bude z pravděpodobného průměru počítána náhrada za nemoc od zaměstnavatele (v prvních 14ti dnech nemoci, z toho první 3 prac dny nic) a z pravděpodobného i nemocenská od sociálky za ty zbývající 2 dny. A PPM by se pak počítala ze skutečného výdělku lednového, poděleného kal dny ledna, od kterých by se nejprve odečetly vyloučené doby = dny nemoci.
Ano. Ještě upřesním, že moje předešlá odpověď, co se týká výpočtu PPM od února, platí v případě, že v lednu budete mít ten výdělek dělitelný alespoň 7mi pojištěnými dny. Pokud ale budete mít vyloučených dnů tolik, že pojištěných zbude méně než 7, bude se PPM počítat z výdělku pravděpodobného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 12. 2014 9:37
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala na výpočet peněžité podpory v mateřství. Když budu u posledního zaměstnavatele zaměstnána pouze část měsíce např.: 15 dní z celého měsíce. Bude se mi i tak mateřská počítat od posledního zaměstnavatele nebo od toho předcházejícího, je zde nějaký limit? Když od toho posledního tak se denní vyměřovací základ bude zjišťovat pouze z těchto 15 dní tj.: 15-16 dní bude ve vyloučených dobách?
Děkuji