Dobrý den pane Řího,
díky za Vaši odpověď (pochopil jsem to obráceně
Bohužel i v tomto případě nastává situace kdy se budu muset stát plátcem DPH. Pro fakturu v rámci EU pokud dobře rozumím platí, že (po prověření DIČ druhého subjektu) vystavím fakturu dle toho, zda je nebo není plátcem ve své zemi, pokud je, DPH zaplatí druhý subjekt u sebe - tzn do přehledu DPH z takové faktury bude 0 (=daň platit nebudu), v opačném případě vystavím fakturu s DPH, které odvedu u nás.
S fakturou do USA je to stejné jako by byl plátce DPH? Tedy vystavím bez DPH a odvádět DPH nebudu?
Díky moc
PS: ihned po založení živnosti mám v plánu najít si daňového poradce, neb v této oblasti jsem naprostý analfabet a otázek mám mnoho. Mohl (i) byste mi někoho doporučit?
Pokud budete fakturovat služby podnikateli, tak obecně platí, že fakturujete bez DPH a pokud je EU podnikatel neplátce DPH, tak se stává plátcem (či osobou identifikovanou) - prostě provede reverse charge.
Do USA je to vývoz služeb, který je osvobozen od DPH - viz § 67 zákona o DPH
To záleží z jakého kouta státu jste ... přece jenom 300 km dojíždět za daňovým poradcem je nesmysl :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2012 20:13
Dobrý den,
na foru jsem se dočetl, že při fakturaci služeb do USA se musím stát plátcem DPH.
Faktury budu tedy vystavovat s DPH nebo bez? (např. - dohodnutá měsíční platba 10.000 Kč (dohoda na platbě v CZK)) - vystavit fakturu na 10.000, nebo na 10.000 + 2.000?
Pokud bez, jak se to pot daní? Do přehledu DPH půjde nula?
omlouvám se za zmatený příspěvek, snad pochopíte co jsem myslel :o )
Díky moc