Re: Okamžitá výpověď - školství
Takže už neplatí až při třetí výtce pro závažné porušení kázně?
Omlouvám se, nejsem ze školství, jsem naopak rodič a řeším velmi nepříjemnou věc, kterou právě provedla ta učitelka.
Ředitelka tvrdí, že ji vyhodit ihned nemůže (učitelka má 2. výtku)...
Mohla byste mě odkázat na paragraf, který to připouští?
Děkuji
§ 55 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem
§ 52 g) Výpověď daná zaměstnavatelem
Těžko říci, co máte na mysli.
Paní Líbo děkuji, teď jsem trošku na rozpacích. Ředitelka tvrdila ty tři výtky, že ukládá zákon a já si to ze své pozice účetní taky tak pamatovala. Nebylo to tedy v původním zákoníku práce?
Dle těchto paragrafů by to znamenalo, že vyhodit může okamžitě, to by byla super zpráva (pokud by to ovšem chtěla udělat...)
Moc děkuji
Re: výpověď - školství
Ale jak už bylo odpovězeno, záleží na konkrétních okolnostech, intenzitě provinění.
Dovedu si např. představit, že za fyzické trestání, kdy by dítě muselo vyhledat lékaře, by okamžité zrušení bylo na místě, zatímco za "pár facek" ne.
Důležité pro vás je, že ředitelka nemá pravdu, když tvrdí, že musí být tři výtky.
aterus: děkuji, já si právě nejsem jista, zda porušení zákona v souvislosti s výkonem povolání (obzvláště při práci s malými dětmi) nebude to hrubé porušení.
Šlo o bití na zadek a použití studené vody. Dotyčná samozřejmě zapírá.
Jako pedagog si tohle nikdo dovolit nemůže....
No tak jde asi o vaše dítě, že ? Jinak dovolit by si to samozřejmě neměla, ale pochybuji, že by jen tak , pro nic za nic, dala dítěti na zadek. Jde tedy taky o to, proč a v jaké intenzitě. Jak je dítě staré a prostě je tu spousta dalších okolností. Osobně bych spoustu dětí učit nechtěla ani za nic. Takže bez řádného vyšetření události těžko můžete chtít, aby ředitelka učitelku vyhodila okamžitě, protože ta by to taky mohla dát k soudu a ten vyhrát, protože naši soudci rozhodují nezávisle, a to nezávisle na všem, i na zákonech.
all: ano jde o moje dítě, ale zdůrazňuji, že moje dítě (ani ne tříleté) se tímto doma nechlubilo, nestěžovalo si, já se o událossti dozvěděla s týdením odstupem. Naopak děti-předškoláci toto sdělily druhé učitelce po jejím příchodu a následně doma. Učitelka se rovněž měla chlubit kolegyni s "výchovnou metodou", jakou použila.
Jsou tam další podivnosti kolem toho všeho (dle jedné holčičky dokonce "zákaz o tom mluvit doma" atd.).
My zatím zvažujeme trestní oznámení a vyčkáváme, jak se k tomu postaví sama školka.
Dítě není od té doby zcela v pořádku po psych. stránce a odmítá chodit do školky.
Ráda bych potrestání učitelky ideálně tak, aby se zbytečně nejiskřily rány. Myslím, že toto je závažné porušení, pro které by mohla dostat okamžitou výpověď.
Pro mě je podstatné, že to teoreticky lze, tedy ne tak, jak tvrdí ředitelka. Výtka=soustavné méně závažné provinění, což tohle dle mého není.
já bychto viděšl dost jednoduše: jestliže ředitelka řešila problém "písem. důtkou", tak sama vyrobila důkaz, podal bych stížnost zřizovateli školky, což je obec nebo někdo jiný, nevím a pokud by to nemělo rychlý efekt, tak trestní oznámení, ať se tím zabývají kompetentní oprgány. Ok. zrušení PP pro porušení povinností ZVLÁŠŤ HRUBÝM ZPŮSOBEM dle § 55/1 b lze, pokud jsou pro to dostatečné důvody, provést bez jakékoliv pís. výtky, ta není potřeba, pokud už nějakou má, tak je to posuzováno jen jako jakýsi podpůrný materiál při rozhodování soudu.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
19. 1. 2015 12:40
Může ředitelka MŠ vyhodit okamžitě učitelku ze závažných důvodů nebo musí čekat na třetí výtku?