Re: DE-maloobchod,kontrola korunou
Je to její prodejna, je OSVČ a provozuje si to jen sama. Podle evidence vyšly zásoby asi 600 000,-, podle inventury má jen asi 270 000,-. Zbytek nevím kam dala, jestli si vzala domů nebo ji to zákazníci rozkradli. Nevím, co s tím....Děkuji
já to ještě dělám tak, že píši i tržbu, tu, která mi vyjde dle prodejních cen, a tak mám i inventuru celkem přijatelnou
u vás bych to viděla tak, že ten rozdíl budete muset rozepsat asi na 2 roky, cosi zpětně za 2014 a zbytek rozprášit letos
Abyste se dostala na skutečnou inventuru, musíte rozdíl dát do tržby. Jelikož rozdíl je asi 330 tisíc, proto ty dva roky, bylo by divné, kdyby půl roku byla tržba měsíčně např.10 tisíc, a pak 3x po sobě např. 100 tisíc.
Dle tabulky nakoupíte za měsíc zboží v nákupce za 100 000, majitelka vám vyčíslí hned i prodejní ceny, tak teoreticky by tržba byla např 150 000Kč, tak napíši jako skutečnou tržbu 140 000, nikoliv tu, co mi majitelka napíše - 80 000 Kč.
To znamená zvednout ji příjmy. Hm...dostane se nad hranici plátcovství DPH. Nebylo by lepší zaúčtovat rozdíl jako osobní spotřebu podnikatele, tedy nedaňově? Samozřejmě v nákupních cenách, které bych spočítala průměrnou marží na zásoby? Děkuji Vám
Re: Také by mě zajímalo správné řešení
Základ je podle mě zjištění u majitelky, jak k tomu došlo...
Buď osobní spotřebou (tomu částka neodpovídá a podle mě ji těžko uhájí), nebo se nabízí krácení tržeb...
Nebo třeba špatně eviduje slevy, výprodej, prošlé zboží? Pokud tržby spočtené nákup + obvyklá marže dál neupravujete o slevy, tak to nikdy nemůže vyjít...
Rozhodně bych nic "nerozprašovala" bez zjištění skutečného stavu a vysvětlení s majitelkou...
Děkuji za názor, měla včera přijít a nepřišla. Je to prodejna hračky, papír, tabák - jestli její početná rodina fasovala třeba cigarety ve velkém, pak to těch 270 tisíc mohlo za rok klidně udělat. Tržby si myslím, že nekrátí, ale spíš je ruka páně otevřena. Hezký den
>>>>>>>>>>>Je to její prodejna, je OSVČ a provozuje si to jen
>>>>>>>>>>>sama. Podle evidence vyšly zásoby asi 600 000,-,
>>>>>>>>>>>podle
>>>>>>>>>>>inventury má jen asi 270 000,-. Zbytek nevím kam
>>>>>>>>>>>dala,
>>>>>>>>>>>jestli si vzala domů nebo ji to zákazníci rozkradli.
>>>>>>>>>>>Nevím, co s tím....Děkuji
>>>>Základ je podle mě zjištění u majitelky, jak k tomu
>>>>došlo...
>>>>Buď osobní spotřebou (tomu částka neodpovídá a podle
>>>>mě ji těžko uhájí), nebo se nabízí krácení tržeb...
>>>>Nebo třeba špatně eviduje slevy, výprodej, prošlé
>>>>zboží? Pokud tržby spočtené nákup + obvyklá marže dál
>>>>neupravujete o slevy, tak to nikdy nemůže vyjít...
>>>>Rozhodně bych nic "nerozprašovala" bez zjištění
>>>>skutečného stavu a vysvětlení s majitelkou...
>>>Děkuji za názor, měla včera přijít a nepřišla. Je to
>>>prodejna hračky, papír, tabák - jestli její početná
>>>rodina fasovala třeba cigarety ve velkém, pak to těch
>>>270 tisíc mohlo za rok klidně udělat. Tržby si
>>>myslím,
>>>že nekrátí, ale spíš je ruka páně otevřena. Hezký den
>>Samozřejmě, že krátí tržby.
>>O osobní spotřebu - svoji a případně všech svých
>>příbuzných.
>>Pokud si něco vezme z prodejny pro sebe/příbuzné -
>>pak
>>to mělo být v tržbách v ceně obvyklé.
>Aha paní Alen1, Vaší odpovědi si velice vážím, takže
>myslíte, že jí mám zvednout tržby tak, aby inventura
>seděla na tabulku kontroly korunou a to pak je příjem
>pro zdanění? Děkuji a přeji krásný den
Já mám trochu problém s tím " že jí mám zvednout tržby".
Ona je majitelka. Zřejmě bych jí vysvětlila situaci, že je naprosto neudržitelné mít systém takový, že si bez evidence vezme z prodejny co chce.
Že je to jasné krácení daně. Samozřejmě se jí to nebude líbit, ale projednat to před navýšením tržeb musíte.
Tady není prostor ani pro nějaké významné ztratné.
Ano, projednala bych s majitelkou zvýšení tržeb o spotřebu (zřejmě osobní).
Samozřejmě si ještě zkontrolujte, zda jste někde neudělala chybu.
Konečně srozumitelná odpověď, samozřejmě že to projednám s majitelkou. Průšvih je v tom, že nyní je se skutečnými tržbami na 930 tis., a já zas nevím, v kterých měsících ji tu tržbu zvednout, protože se dostane do plátcovství DPH a tak aby to nebylo zase s pokutou. Bože, proč někteří lidé podnikají....Díky paní Alen1
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
20. 1. 2015 13:54
Dobrý den, prosím o pomoc. Dělám první rok DE malé prodejně, kde jsem zavedla tzv. "kontrolu korunou". Zapisujeme došlé faktury v nákupní a v prodejní ceně, od součtu prodejních cen odčítám tržby (není plátcem DPH). Rozdíl by měl být zůstatek zásob na prodejně. Včera přinesli inventuru a její součet se významně liší od čísla, které vyšlo v evidenci. Co s tím? Tvrdí, že něco si brali pro osobní spotřebu, seznam nemají. Velice děkuji za jakékoliv rady