Hlavní navigace

Zaúčtování doplatku Zdr.poj. zaměstnance

  • (neregistrovaný)

    20. 1. 2015 19:34

    Dobrý den,
    celý den jsem dnes řešila moji chybu... Chybně jsem podala přehled pojištění za zaměstnance na ZP 1/2 úvazek . VZ 5600,- /měsíc < 8500,- v roce 2014 .A já nic nedoměřovala do Kč 8500,- . Na VZP to mám jako dobře VZ 5600,- a odvod pouze z této částky. Že nemám doměřeno do Kč 8500,- . Teď po roce jsem zjistila , že jsem to celou dobu dělala asi špatně.

    Tak jsem si volala na ZP. A tam paní nevěděla. Nejprve říkala , že nemusím doměřovat. A potom říkala ,že raději ať doměřím do min. VZ kČ 8500,- /2014 ,že to bude lepší.
    Nejprve říkala ,že když má dítě do 15 let a chodí pouze do školy a né do družiny , žen nemusím doplácet. Protože to dítě do 7 let chodí do školy na celý den. Ono tedy nechodí , ale je oficiálně vedeno, že chodí na celý den. Většinu dnů z týdne chodí po obědě..

    Tak nevím co mám dělat. Když už ani na ZP nevědí...

    A hlavně když teď budu zpětně doměřovat za celý rok 2014. Jak to mám udělat. Protože to zaměstnankyně nemá strženo z platu. Tak jestli to mám zaplatit já jako zaměstnavatel( když jsem udělala chybu ) a v celoročním zúčtování daní se to u ní neprojeví. Ona za to nemůže , že jsem si to lépe nezjistila. Ani jsem neměla důvod. Když jsem to na kontrole na ZP měla v pořádku . Nebo ji to mám teď ještě nějak ztrhnout z prosincové výplaty za celý rok.... A rychle to doplatit na VOZP.

    Děkuji moc za pomoc a rady .

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2015 19:43

      Libuše Vlasta (neregistrovaný)

      Re: Zaúčtování doplatku Zdr.poj. zaměstn
      Kolik let je dětem, které zaměstnankyně má?

    • 20. 1. 2015 19:54

      Fidelka (neregistrovaný)

      Re: Zaúčtování doplatku Zdr.poj. zaměstn
      První bylo v srpnu 2014 - 11 let a druhé v září 2014 4 roky

    • 20. 1. 2015 20:26

      Libuše Vlasta (neregistrovaný)

      Re: Zaúčtování doplatku Zdr.poj. zaměstn
      To, co Vám řekla paní na ZP by platilo v případě, že by zaměstnankyně neměla žádný příjem / byla by hlášena na ZP pod kódem "L" - stát je plátcem pojistného na zdravotní pojištění (mimo jiné) za osobu celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Do této kategorie pojištěnců, za které platí pojistné pouze stát, může být daná osoba zařazena navíc jen tehdy, pokud nemá příjmy ze zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnosti.

      Vidím to na opravné Přehledy a doplacení zdravotního pojištění. Posouzení , zda nedoplatek na zdravotním pojištění půjde k tíži zaměstnankyně, či zda nedoplatek zaplatíte ze svého pojištění odpovědnosti, bych raději nechala na někom erudovanějším.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).