Re: ostatní osvobozená plnění...???
Jano, děkuji Vám za odpověď. Znamená to tedy, že mám špatně zadáno členění DPH na faktuře? Pracuji v Pohodě a mám UKzahr, které vstupuje právě do ř. 26 a 51. Jiné členění dle mě "nesedí". Co mám tedy provést, aby mi daná částka nevstupovala do ř. 51?
Ještě jednou díky.
Jedná se o službu spojenou s nemovitostí, místo plnění je na Slovensku. Odběratel tam není registrovaný (nemá tam sídlo a zřejmě ani provozovnu), dodavatel nemá na koho přenést daňovou povinnost. Podle mého názoru by se měl zaregistrovat na Slovensku dodavatel.
Dobrý den, paní Jano. Výklady asi budou, jenom je najít:-) Podívám se, když tak hodím odkaz.
V tuto chvíli bychom si mohly vystačit s českým zákonem o DPH: služba vztahující se k nemovité věci podle § 10 - místo plnění se přesunulo mimo tuzemsko.
Na Slovensku platí zákon o DPH v tomto znění:
http://www.porada.sk/t7176-zakon-o-dani-z-pridanej-hodnoty-od-01-01-2015-a.html
Podle § 16/1 je místo plnění na Slovensku. Podle § 62/2 je povinna zaplatit daň osoba povinná k dani, která má na Slovensku sídlo, místo podnikání, bydliště nebo provozovnu. Český odběratel není takovou osobou, takže by se měl zaregistrovat podle § 5/1 dodavatel.
>>>>>>Dobrý den.
>>>>>>Prosím o radu. Jsme s.r.o. a běžně vydáváme pouze
>>>>>>faktury českým odběratelům s místem plnění v
>>>>>>tuzemsku.
>>>>>>Teď v prosinci jsem fakturovala pro českou firmu (s
>>>>>>českým DIČ, neregistrovaná v SK) ale za práce
>>>>>>provedené
>>>>>>na Slovensku. (šlo o "MaR", elektromontážní práce)
>>>>>>Na radu jiné účetní jsem účtovala bez DPH (s dodatkem
>>>>>>"Fakturace je dle §10 ZDPH"), s tím, že tato částka
>>>>>>se
>>>>>>mi objevila v ř. 26 Přiznání k DPH.
>>>>>ne, částka musí být jen v ř. 26, zdanit v SK musí
>>>>>odběratel
>>>>
>>>>A neměl by to zdanit v SK dodavatel?
>>>
>>>nejsem si jistá, ale pokud máte výklad a upřesnění,
>>>kdo ze dvou českých plátců zdaňuje v EU, budu vám
>>>vděčná
>>
>>
>>Jedná se o službu spojenou s nemovitostí, místo
>>plnění
>>je na Slovensku. Odběratel tam není registrovaný
>>(nemá
>>tam sídlo a zřejmě ani provozovnu), dodavatel nemá na
>>koho přenést daňovou povinnost. Podle mého názoru by
>>se měl zaregistrovat na Slovensku dodavatel.
>
>rozumím , asi máte pravdu, jen jsem to nikde nečetla
>jako výklad,
>ani nikde oficielně jako odpověd v dotazech, tak nevím
>o co se opřít ,kdybych něco podobného řešila já sama
Výklad z roku 2009, dle mého názoru stále platný:
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d7098v10045-poskytnuti-sluzby-na-slovensku/?search_query=$index=740
Výklad z roku 2010: http://doplnek.com/node/892
Kopíruji příslušnou část: "Česká firma, plátce DPH, vypracuje pro jinou českou firmu, také plátce DPH, v roce 2010 projektovou dokumentaci na nemovitost, která se nachází na Slovensku.
Pokud jde o projekt vztahující se ke konkrétní nemovitosti, místo plnění se určí podle § 10 ZDPH, tj. podle toho, kde se nachází nemovitost. Místo plnění je tedy na Slovensku, povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká na Slovensku podle slovenských předpisů vč. povinnosti registrace k dani, pokud příjemce služby není osobou registrovanou k dani na Slovensku."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2015 10:24
Dobrý den.
Prosím o radu. Jsme s.r.o. a běžně vydáváme pouze faktury českým odběratelům s místem plnění v tuzemsku.
Teď v prosinci jsem fakturovala pro českou firmu (s českým DIČ, neregistrovaná v SK) ale za práce provedené na Slovensku. (šlo o "MaR", elektromontážní práce)
Na radu jiné účetní jsem účtovala bez DPH (s dodatkem "Fakturace je dle §10 ZDPH"), s tím, že tato částka se mi objevila v ř. 26 Přiznání k DPH.
A teď se dívám, že se objevuje i v ř. 51. (s informací o nějakém koeficientu, do nějž se toto plnění nezapočítává)
Snažím se dohledat paragrafy, o kterých se v "přiznání" hovoří, ale vůbec tomu nerozumím.
Je to pro mě nová situace, tak snad se neptám úplně hloupě. Nicméně prosím někoho ze zkušenějších o radu - je to takto v Přiznání OK? Tedy že se tato částka objevuje na ř. 26+51?
Příp. budu-li v budoucnu vystavovat obdobnou fakturu, je to správně, tak jak jsem to udělala v předešlé?
Velmi děkuji za pomoc!!!