Re: ostatní osvobozená plnění...???
Jano, děkuji Vám za odpověď. Znamená to tedy, že mám špatně zadáno členění DPH na faktuře? Pracuji v Pohodě a mám UKzahr, které vstupuje právě do ř. 26 a 51. Jiné členění dle mě "nesedí". Co mám tedy provést, aby mi daná částka nevstupovala do ř. 51?
Ještě jednou díky.
DÍKY!!!
Nevadí. Zásadní pro mě byla už Vaše první odpověď, že to opravdu musí být jen na ř. 26. Začala jsem tedy pátrat a zjistila jsem, že chyba je pravdu v mém členění DPH. Provedla jsem změnu a vše je OK.
Mockrát Vám děkuji a přeji krásný zbytek dne!
Jedná se o službu spojenou s nemovitostí, místo plnění je na Slovensku. Odběratel tam není registrovaný (nemá tam sídlo a zřejmě ani provozovnu), dodavatel nemá na koho přenést daňovou povinnost. Podle mého názoru by se měl zaregistrovat na Slovensku dodavatel.
Dobrý den, paní Jano. Výklady asi budou, jenom je najít:-) Podívám se, když tak hodím odkaz.
V tuto chvíli bychom si mohly vystačit s českým zákonem o DPH: služba vztahující se k nemovité věci podle § 10 - místo plnění se přesunulo mimo tuzemsko.
Na Slovensku platí zákon o DPH v tomto znění:
http://www.porada.sk/t7176-zakon-o-dani-z-pridanej-hodnoty-od-01-01-2015-a.html
Podle § 16/1 je místo plnění na Slovensku. Podle § 62/2 je povinna zaplatit daň osoba povinná k dani, která má na Slovensku sídlo, místo podnikání, bydliště nebo provozovnu. Český odběratel není takovou osobou, takže by se měl zaregistrovat podle § 5/1 dodavatel.
>>>>>>Dobrý den.
>>>>>>Prosím o radu. Jsme s.r.o. a běžně vydáváme pouze
>>>>>>faktury českým odběratelům s místem plnění v
>>>>>>tuzemsku.
>>>>>>Teď v prosinci jsem fakturovala pro českou firmu (s
>>>>>>českým DIČ, neregistrovaná v SK) ale za práce
>>>>>>provedené
>>>>>>na Slovensku. (šlo o "MaR", elektromontážní práce)
>>>>>>Na radu jiné účetní jsem účtovala bez DPH (s dodatkem
>>>>>>"Fakturace je dle §10 ZDPH"), s tím, že tato částka
>>>>>>se
>>>>>>mi objevila v ř. 26 Přiznání k DPH.
>>>>>ne, částka musí být jen v ř. 26, zdanit v SK musí
>>>>>odběratel
>>>>
>>>>A neměl by to zdanit v SK dodavatel?
>>>
>>>nejsem si jistá, ale pokud máte výklad a upřesnění,
>>>kdo ze dvou českých plátců zdaňuje v EU, budu vám
>>>vděčná
>>
>>
>>Jedná se o službu spojenou s nemovitostí, místo
>>plnění
>>je na Slovensku. Odběratel tam není registrovaný
>>(nemá
>>tam sídlo a zřejmě ani provozovnu), dodavatel nemá na
>>koho přenést daňovou povinnost. Podle mého názoru by
>>se měl zaregistrovat na Slovensku dodavatel.
>
>rozumím , asi máte pravdu, jen jsem to nikde nečetla
>jako výklad,
>ani nikde oficielně jako odpověd v dotazech, tak nevím
>o co se opřít ,kdybych něco podobného řešila já sama
Výklad z roku 2009, dle mého názoru stále platný:
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d7098v10045-poskytnuti-sluzby-na-slovensku/?search_query=$index=740
Výklad z roku 2010: http://doplnek.com/node/892
Kopíruji příslušnou část: "Česká firma, plátce DPH, vypracuje pro jinou českou firmu, také plátce DPH, v roce 2010 projektovou dokumentaci na nemovitost, která se nachází na Slovensku.
Pokud jde o projekt vztahující se ke konkrétní nemovitosti, místo plnění se určí podle § 10 ZDPH, tj. podle toho, kde se nachází nemovitost. Místo plnění je tedy na Slovensku, povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká na Slovensku podle slovenských předpisů vč. povinnosti registrace k dani, pokud příjemce služby není osobou registrovanou k dani na Slovensku."
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
22. 1. 2015 10:24
Dobrý den.
Prosím o radu. Jsme s.r.o. a běžně vydáváme pouze faktury českým odběratelům s místem plnění v tuzemsku.
Teď v prosinci jsem fakturovala pro českou firmu (s českým DIČ, neregistrovaná v SK) ale za práce provedené na Slovensku. (šlo o "MaR", elektromontážní práce)
Na radu jiné účetní jsem účtovala bez DPH (s dodatkem "Fakturace je dle §10 ZDPH"), s tím, že tato částka se mi objevila v ř. 26 Přiznání k DPH.
A teď se dívám, že se objevuje i v ř. 51. (s informací o nějakém koeficientu, do nějž se toto plnění nezapočítává)
Snažím se dohledat paragrafy, o kterých se v "přiznání" hovoří, ale vůbec tomu nerozumím.
Je to pro mě nová situace, tak snad se neptám úplně hloupě. Nicméně prosím někoho ze zkušenějších o radu - je to takto v Přiznání OK? Tedy že se tato částka objevuje na ř. 26+51?
Příp. budu-li v budoucnu vystavovat obdobnou fakturu, je to správně, tak jak jsem to udělala v předešlé?
Velmi děkuji za pomoc!!!