Re: pracovní obuv
Postupujeme obdobně - máme směrnici, že pokud nemůžeme zaměstnanci zajistit pracovní oděvy/obuv, zakoupí si sám dle svého výběru, my mu proplácíme maximálně částku do výše dle směrnice. Na doklad poznamenáme, že se jedná o nákup zam-ce, jeho nadřízený podpisem schválí nákup a zam-ec podepíše doklad o převzetí hotovosti. Na toto § dle mého není, je podloženo interní směrnicí.
Proberte s Vaším nadřízeným, na řadě je návrh na změnu směrnice.
V zákonu je uvedeno, že ochranné prostředky má zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout a ne, že si je má zaměstnanec sám koupit.
Naprosto souhlasím, ale co pak má chudák zaměstnanec dělat, když si koupí např. nadměrnou obuv sám (kvůli nadměrnosti je obuv dražší) a pak mu ji účetní odmítne proplatit kvůli doslovnému dodržování interní firemní směrnice?
Požádat, aby mi zaměstnavatel obuv zajistil sám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2015 22:51
dobrý den,
moc prosím o názor, ve vnitřní směrnici máme uvedeno, že proplácím pracovní obuv do výše 770, naše hlavní účetní tvrdí (nevím o jaký paragraf se opírá), že pokud zaměstnanec donese doklad na částku 1000kč, v tom případě nemůže zaměstnanci tento doklad proplatit. Stal se i případ, že zaměstnanec měl nakoupit čistící prostředek a zapomněl nákup oddělit od soukromého, tak na jednom dokladu, byl čistící prostředek + jeho svačina. Hlavní účetní tvrdí, že tím že zaměstnanec předloží doklad mu vzniká právo, aby firma proplatila celý doklad, což mi neakceptujeme. zaměstnanec, ani v případě obuvi, nechtěl proplatil celou částku jen těch 770kč ani tu svačinu, je počítání hlavní účetní správné? Pokud ne, mohli by jste mi poradit, o který paragraf se mohu opřít v zákoně? děkuji