Re: spol.odpovědnost-prosím VH,Páju
Žádná dohoda sama od sebe nezaniká, ani se nevypaří. Pokud jde o odstoupení od dohody o odpovědnosti, ZP dává tuto možnost jen zaměstnanci, a to z taxativně vyjmenovaných důvodů. U společné odpovědnosti je jedním z těchto důvodů zařazení nového zaměstnance na dané pracoviště. Toto odstoupení má ale smysl jen v případě, že zaměstnanec do budoucna nebude (hmotně) odpovědný za případný schodek. Není to tedy myšleno tak, že odstoupí a následně uzavře dohodu novou. Stejné platí pro případ, že se smluvní strany na ukončení dohodnou a uzavřou dohodu novou. Existují-li 2 dohody vedle sebe, na odpovědnosti zaměstnance to nic nemění, jen to působí zmatek. Držela bych se té první dohody (nebyla-li ukončena), další dohoda o témže by mohla být posouzena jako paakt. Doplňuji, že zaměstnavatel od této dohody odstoupit nemůže, ale nenaplní ji tím, že zaměstnanci žádné hodnoty nesvěří.
Re: spol.odpovědnost-prosím VH,Páju
Moc děkuji za odpověď. Jde mi o to, jak to tedy dělat nejlépe v tom, pro nás nejobvyklejším případě, že se ve skladě změní zaměstnanec a tudíž se dělává dohoda nová. Těm původním zaměstnancům je to jedno, ti nikdy od žádné dohody nechtějí odstupovat. Jak tedy to dělat ? Bude prvotní dohoda např. pro 5 zaměstnanců, když jeden odejde a nastoupí jiný, co tedy přesně udělat. Děkuji moc ,tohle jsem nikdy nedělala a na internetu jsem všude našla jen, že zam. může odstoupit, ale jak to konkreně ošetřit, když přibude další do společné odpovědnosti, to nikde nemůžu najít.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
23. 1. 2015 9:04
Dobrý den, prosím vás jak postupujete v tomto případě.
Se zaměstnanci skladu je uzavřena dohoda o společné odpovědnosti. Během roku je přijat do skladu další skladník, vedoucí sepsal se všemi zaměstnanci skladu novou dohodu o společné odpovědnosti. Ale co ta původní dohoda ? Ona přece sama od sebe nezaniká ? Lze do té nové napsat, že tímto se ruší první dohoda, nebo musí zaměstnanci písemně od původní dohody odstoupit nebo mohou být paralelně obě dohody ? V naší firmě jsme vždy sepsali se zaměstnanci odstoupení a následně novou dohodu, teď jsme se sloučili s jinou firmou a tam vrší dohody za sebou , bez jakéhokoliv odstupování, či rušení. Děkuji za objasnění.