Re: špatně přiznané DPH-jak správně srov
Tuto chybu (DPH odvedeno 2x) byste měla opravit Dodatečným přiznáním na nižší povinnost a požádat si o vrácení, protože v řádném Přiznání k DPH by vám to nemuselo při kontrole FÚ projít.
Dle §104/1 ZDPH v řádném Přiznání k DPH by šlo postupovat, jen kdybyste DPH uhradila v dřívějším zd. období, než do kterého správně náleželo.
To není můj názor :) ale v tomto případě správný postup dle platného ZDPH.
NE. Nemusely by se potkat lhůty a mohlo by dojít k tomu, že byste DPH za IV.Q neměly v plné výši uhrazeno včas (sankce).
Bohužel, stalo se. Nikdo není neomylný. Nastavit ve firmě lépe kontrolu DPH a kontrolovat i na účetnicví 343 - i když nevím, čím se stalo, že při vystavení DD, kde byl odečten DD k platbě, vám v evidenci DPH i v účetnictví zůstal i ten DD k platbě. SW, které znám toto mají většinou dobře pohlídané.
Rozumím a třeba to bude podnět k tomu, aby se začalo ve firmě řešit sjednocení SW na vystavování faktur a vedení účetnictví. To špatné může být i pro něco dobré. Usnadnila by se vám tím vaše práce a eliminovaly se možné chyby.
Přeji Vám hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2015 9:51
Dobrý den, prosím o radu zkušenější - kontrolou dokladů jsem zjistila, že jsem ve III.Q.2014 omylem zůčtovala jako povinnost přiznat DPH z vystavené FA i přijaté zálohy na tuto fakturu - DPH bylo tedy odvedeno z přijaté zálohy navíc. Lze ve IV.Q.2014 si ponížit odvod DPH o tuto částku (proúčtovala bych ID) nebo je nutné podat dodatečné daňové přiznání na nižší povinnost za III.Q. a požádat o vrácení? DPH za IV.Q.2014 ještě není uzavřeno. Děkuji.