Faktura/paragon při prodeji na aukčním serveru

• (neregistrovaný)

14. 5. 2012 8:56

Dobrý den, jsem neplátce DPH a mám malý eshop, své zboží prodávám zároveň na aukru.Platby jsou prováděny na účet.  Mohu s prodaným zbožím na tomto webu posílat paragon, není to velká chyba? Aukro nemá v administraci možnost vytvoření fa. Mohu to řešit i jinak, ale s paragonem by to pro mne bylo nejjednodušší. Už se mi stalo, že se zbožím, které jsem nakoupilka na aukru já, mi paragon přišel . . . Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2012 16:35

Rop

Pojem faktura ani paragon nemá v našem právním řádu vůbec žádný význam. Jako neplátce DPH musíte vystavit "doklad o prodeji zboží".

Je jedno jak se doklad jmenuje, jenom jej musíte mít zanesený ve správné evidenci a prokázat, že do této evidence patří. Vzhledem k tomu, že neprodáváte za hotové a paragon je doklad o prodeji za hotové tak jeho vystavení není zrovna košer.

Pokud prodáváte tak, že nejdřív vám zašlou peníze na účet, tak byste zřejmě měl na dokladu vyznačit to, že cena zboží byla uhrazena zálohou (což na paragonu taky asi neděláte).

Pokud prodáváte "na dluh" tak doklad musí vstoupit do vaší evidence pohledávek (což paragon nepředstavuje).

Těch variant je tolik, že by možná stálo za to zastavit se za nějakým daňovým či účetním poradcem, který vám to vymyslí na míru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).