Re: Prosím-zam.nec i OSVČ, problém daně
Tím lépe. Ale pokud by např. vyšlo, že daň je 30 tisíc a on má v přiznání uvedenu slevu 24840,- Kč, tak by ji přece nemohl odečíst, protože už v průběhu roku každý měsíc cca 1700,-Kč jako slevu uplatňoval (resp. firma ji uplatnila za něj).
Opravdu je to v pořádku?
Nemá to být tak, že mu firma slevu neuplatňuje, na konci roku mu dá potvrzení o příjmu a zaplacených zálohách a on si potom sám udělá přiznání FO, kde uvede příjmy dle par.6, příjmy z podnikání, slevu na poplatníka a zaplacené zálohy? A pak si udělá vyúčtování i na soc a zdr?
>Tím lépe. Ale pokud by např. vyšlo, že daň je 30 tisíc
>a on má v přiznání uvedenu slevu 24840,- Kč, tak by ji
>přece nemohl odečíst, protože už v průběhu roku každý
>měsíc cca 1700,-Kč jako slevu uplatňoval (resp. firma
>ji uplatnila za něj).
>Opravdu je to v pořádku?
Opravdu.
>
>Nemá to být tak, že mu firma slevu neuplatňuje, na
>konci roku mu dá potvrzení o příjmu a zaplacených
>zálohách a on si potom sám udělá přiznání FO, kde uvede
>příjmy dle par.6, příjmy z podnikání, slevu na poplatníka a
>zaplacené zálohy? A pak si udělá vyúčtování i na soc a
>zdr?
Firma slevu uplatňuje, na konci roku mu dá potvrzení, on si udělá DP atd.
A v tom potvrzení je uvedená daň odvedená ze zaměstnání už snížená o slevu... takže on si pak příjmy dle §6 zapíše do přiznání, k tomu přihodí své další příjmy ( §7-10) vypočte daň, uplatní se slevy a daň. zvýhodnění a vyjde výsledná celková daň za veškeré příjmy fyzické osoby od které se odečte záloha zaplacená v zaměstnání a rozdíl je buď doplatek nebo přeplatek daně. A nebo nula
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
2. 2. 2015 14:13
Dobrý den,
převzala jsem 1.1.2014 účto firmy, kde jediný zaměstnanec je jednatel. Minimální mzda. Bývalá účetní mu uplatňovala slevu na dani za poplatníka, tak jsem v tom pokračoval dál - udělala jsem chybu, že jsem se neptala...
Minulý týden jsem poslala Závislou s nulovýma hodnotama na FU a považovala to za vyřízené. Zeptala jsem se ho, proč neuplatňuje dítě, jestli to dělá jeho přítelkyně.
Tak jsem se dozvěděla, že za rok 2013 mu firma uplatňovala slevu (což jsem věděla), ale že ještě podával daňové přiznání jako OSVČ, kde slevu uplatnil taky.
Respektive, ukázal mi přiznání k dani fyzických osob, kde jako OSVČ uplatňuje výdaje paušálem, dále má vyplněny příjmy podle par.6, všechno sečteno, daň byla nižší, než 24840,- a tedy na dani nebylo potřeba platit nic.
Chci se zeptat, jestli je tento postup správný, mám za to, že ne.
A jak mám postupovat letos, za rok 2014? Již jsem podala Závislou s nulovýma hodnotama, protože jsem každý měsíc uplatňovala slevu. Na FU žádné zálohy na daň neodešly.
Jak postupovat při vyplňování jeho daňového přiznání jako OSVČ? Příjem je minimální, tak do 50tisíc.
Děkuji za uvedení do problematiky a za pomoc!