Re: Práce na DPP při nemocenské
dokážu si představit, že např. se zlomenou nohou nemůžete docházet do zaměstnání na PP, ale můžete pracovat z domova na DPP, ale nedokážu si představit když nemůžete docházet do práce PP, abyste mohla docházet do práce na DPP
Výdělek by byl do 10tis. takže bez odvodů.
A prohlášení k dani, pokud mám podepsané u HPP, tak u DPP asi už podepsat nemůžu že? Nebo pokud jsem na nemocenské a neuplatňuji během té doby slevu na popl. tak můžu?
podepsané prohlášení poplatníka můžete mít podepsané v jednom období pouze u jednoho zaměstnavatele, tak že abyste mohla podepsat na DPP, musela byste nejprve zrušit podpis u PP
Děkuji za reakce. Ela
Děkuji za reakce. Asi jsem měla napsat, že se jedná o nemocenskou během těhotenství. 8-hodinovou prac.dobu, navíc ve stresovém prostředí, nedávam, ale mám teď možnost brigády asi na 2 měsíce na pár hodin týdně. Nevím, jestli to oficiálně při nemocenské lze, proto to zkouším zjistit tady... O moc moudřejší sice nejsem, ale ještě jednou díky.
Ano, bylo by to jen v době vycházek a to ne ani celou dobu. Doma práce bohužel dělat nejde. Ale našla jsem teď tohle, to mi dalo (snad správnou) odpoveď:
"Pro nárok na nemocenské/náhradu mzdy od zaměstnavatele v době pracovní neschopnosti zákon požaduje nulový příjem ze zaměstnání, ze kterého je dávka pobírána. Jiné příjmy mít lze. Pokud se jedná o jiný druh práce, můžete uzavřít dohodu konanou mimo pracovní poměr se svým i jiným zaměstnavatelem. Výkon práce však nesmí kolidovat s léčebným režimem, který Vám předepsal Váš lékař.Dle mého názoru můžete DPP s jiným zaměstnavatelem uzavřít, na nemocenské dávky to dle mne, pokud tato činnost není v rozporu s léčebným režimem, vliv mít nebude."
I v nějaké starší diskusi jsem četla, že ta možnost je, ale nevěděla jsem, jestli se v tomto zákon nějak nezměnil. Zkusím si to ještě ověřit přímo na sociálce. Děkuji a pěkný večer!
Souhlasím, jenom s tím prohlášením poplatníka bych to nechala letos podepsané u PP, DPP by se danila srážkovou daní a příští rok byste si podala daňové přiznání, v něm byste si uplatnila i srážkovou daň a ta by se vám pravděpodobně vrátila. Kdybyste rušila podpis u PP, mohlo by se to někomu zdát divné a není potřeba zbytečně na sebe upozorňovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2015 17:55
Dobrý den,
chci se zeptat - když jsem na nemocenské u HPP, můžu během vycházek pracovat na DPP u jiného zaměstnavatele? Výdělek by byl do 10tis. takže bez odvodů. A prohlášení k dani, pokud mám podepsané u HPP, tak u DPP asi už podepsat nemůžu že? Nebo pokud jsem na nemocenské a neuplatňuji během té doby slevu na popl. tak můžu?
Děkuji za reakce. Ela