Re: prosím poraďte
>>Dobrý den, prosím o radu. Mám přihlášené pohledávky v
>>eurech do konkurzu v roce 2013 (OP vytvořena k
>>31.12.2013 po přepočtu). K 31.12.2014 přecením a
>>vznikne
>>kurzový rozdíl 563/321. Mám navýšit OP o ten rozdíl?
>>...a
>>jak zaúčtovat?
>>Děkuji
>
>Omlouvám se, vznikl na těch pohledávkách kurzový
>zisk...311/663
Pohledávky v cizí měně, ke kterým máte vytvořeny OP nepřeceňujte.
Není možné v každém roce účtovat změnu opravných položek jen kvůli kursovým rozdílům.
Správně jste měla přihlášené pohledávky přeúčtovat na jiný analytický účet (samostatný, nesaldokontní), například 311.999 a k této pohledávce vytvořit OP na účtu např. 391.999. Tím by nedošlo k automatickému přepočtu pohledávek (který je pravděpodobně nastaven v účetním SW.
OP se určitě nepřepočítávají.
Děkuji moc, tedy je přeúčtuji v roce 2014 a OP se nemění.
Víte paní předemnou zaúčtovala nějaké pohledávky už v roce 2012 (po přepočtu, taky konkurz) jako OP §8 a v roce 2013 zvýšila OP o kurzový zisk. Má zaúčtované KR na 663 a zároveň na 558 (jako zvýšení OP). Teď je v důchodu a nic neví a nic si nepamatuje. Mám opravovat DPPO za rok 2013? Já to dělám od 2014 a zatím jak je vidět tápu.
Ještě jednou děkuji
Přiznání za minulá období neopravujte, předpokládám, že nejde o žádné významné částky. A navíc jí to šlo proti sobě, takže výsledkově je na nule. Jen to není metodicky správné a kdyby přišla kontrola z fú, tak by neobhájila náklad na ú558 jako daňový (i když by proti němu měla ten výnos na 663).
Nejpraktičtější je přeúčtovat pohledávky v insolvenci na samostatný AÚ, vytvořit také samostatný AÚ na opravné položky a do doby rozvrhového usnesení se jimi nezabývat:-)
Přeji pěkný den (už se odpojuji)
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
17. 2. 2015 15:26
Dobrý den, prosím o radu. Mám přihlášené pohledávky v eurech do konkurzu v roce 2013 (OP vytvořena k 31.12.2013 po přepočtu). K 31.12.2014 přecením a vznikne kurzový rozdíl 563/321. Mám navýšit OP o ten rozdíl? ...a jak zaúčtovat?
Děkuji