Re: Nárok na daň.zvýhodnění
citujete dobře, ale špatné (staré) zákony
domácnost již není společná , ale společně hospodařící
atd
podle mého to není tak jednoznačné,jak vám napsala děvčata. vy mu přiznáte daňové zvýhodnění a on vám v prosinci přinese rozsudek, ve kterém bude uvedeno, že spolu nežijí od února. Co potom s tím? To,že bude manželce přispívat na domácnost podle mého vůbec neznamená, že spolu hospodaří, možná je manželka na mateřské, on k ní a dětem má vyživovací povinnost, tak jí bude dávat peníze, ale nebude s nimi ve společné domácnosti.
souhlasím, musím se tím řídit, ale měla bych mu vysvětlit i důsledky toho, že mi něco podepíše v prohlášení a já za čas zjistím něco jiného. Tj. důsledek toho, že on prohlašuje, že spolu sdílí společnou domácnost a v rozsudku pak bude, že jí nesdílí a bude muset neoprávněně vyplacené zvýhodnění vracet, dokonce spolu s úroky. Vysvětlila bych mu to, počkala, až přinese potvrzení druhého z popl. a pak případně začala uplatňovat. No a pak mu to možná ve mzdě za prosinec všechno hezky strhla :-(
I v tom případě by měl mít zaměstnanec ve mzdové složce založeno, že zaměstnavatel druhého z poplatníků daňové zvýhodnění na děti uplatňuje/neuplatňuje. A o vystavení Potvrzení pro svého manžela (Vašeho zaměstnance) by Vás měla požádat jeho manželka (Vaše zaměstnankyně). Takže ona musí přijít do mzdové účtárny a tím, že požádá o vystavení Potvrzení, vlastně "posvětí", že daňové zvýhodnění bude uplatňovat její manžel. Nebo také ne.
Sama vystavuji "Potvrzení" i v případě, že jsou oba manželé či partneři zaměstnaní u stejného zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
Stačilo pár úprav posudků pro invaliditu v počítači a lidé získali dávky
Kolové nápoje: Od lékárnických tajností k miliardovému marketingu
Pracujícím důchodcům se zas bude zvyšovat penze, sleva na pojistném jim navíc zůstane
Jediná chyba v přehledu může znamenat zbytečné tisíce navíc
18. 2. 2015 8:26
Dobrý den. Obracím se na vás s dotazem. Náš ZA bude bydlet jinde než rodina, ale daň.zvýhodnění chce si uplatňovat nadále, prý bude manželce přispívat. Já jsem rozhodlá, že mu neuplatním "Fyzická osoba má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společné domácnosti. Společnou domácností se rozumí, že občané spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby" Jak by jste postupovali? Děkuji