Dobrý den,
jde o to, aby Váš daňový základ nepřekročil v roce 2012 částku 60 329 Kč (limit pro OSVČ vedlejší). Daňový základ je zjednodušeně příjem po odpočtu výdajů. Máte dvě možnosti - buď použijete výdaje skutečné (prokazatelně doložené) nebo výdaje stanovené procentem z příjmů (paušální).
V případě skutečných výdajů si uplatníte vše, co souvisí s podnikatelskou činností (§ 24 zákona o daních z příjmů). Nezapomeňte, že v případě nákupu drahého fotoaparátu neuplatníte výdaj v plné výši, ale pouze příslušný odpis.
V případě paušálních výdajů (z vašeho dotazu plyne, že se jedná o 40% paušál) činí daňový základ 60 % z výdajů. Jednoduchým výpočtem zjistíte, že Vaše letošní příjmy mohou činit 100 500 korun.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2012 16:22
Jsem student-OSVČ, tedy OSVČ vedlejší. Tento rok už jsem vydal faktury celkem za 60 000, a nevím, jestli ještě můžu přijímat další zakázky, abych nepřekročil základ daně 60 328 Kč a nemusel příští rok platit sociální pojištění, protože bych na něj pravděpodobně neměl peníze - že jsem tento rok vydělal tolik je jen shoda náhod, dostal jsem jednu opravdu velkou zakázku, jsem si na 80% jistý, že příští rok nevydělám ani čtvrtinu z toho.
Za minulý rok mi daňový poradce počítal základ daně jako 60% z toho, co jsem skutečně vydělal. Platí to samé i po sociálku? Můžu tedy reálně vydělat 84 000 Kč aniž bych v dalším roce musel měsíčně platit sociální pojištění?
A pokud překročím ten zmíněný základ daně 60 328 Kč, můžu se měsíčnímu placení sociálního pojištění v dalším roce vyhnout třeba tím, že koupím zařízení, které přímo potřebuji k podnikání a dám si to do nákladů? Uvedu příklad, pracuji jako fotograf, vydělám za tento rok 70 000 Kč a koupím si nový fotoaparát za 50 000 Kč a dám si ho do nákladů - budu další rok muset platit měsíčně sociální pojištění nebo ne?