Daňový bonus

• (neregistrovaný)

27. 2. 2015 12:34

Dobrý den, zaměstnankyni ve mzdách za měsíc prosinec (v tom měsíci nastoupila na dohodu o provedení práce) vyskočil daňový bonus. Ale já si teď nejsem jistá jestli je to správně, když měla v tom prosinci příjem 9000,- a jinak byla do dubna na mateřské a od května na rodičáku. Na finančák jsme zaplatili o daňový bonus méně. Musíme podat žádost o vrácení daňového bonusu nebo je to celé špatně a ona na bonus nárok vůbec neměla? Prosím o radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2015 12:50

iva. (neregistrovaný)

Re: Daňový bonus
      >Dobrý den, zaměstnankyni ve mzdách za měsíc prosinec
      >(v tom měsíci nastoupila na dohodu o provedení práce)
      >vyskočil daňový bonus. Ale já si teď nejsem jistá
      >jestli je to správně, když měla v tom prosinci příjem
      >9000,- a jinak byla do dubna na mateřské a od května na
      >rodičáku. Na finančák jsme zaplatili o daňový bonus méně.
      Je to v pořádku, v roce 2014 jí stačil pro přiznání DB příjem 4.250 Kč (1/2 MM). I postup snížení odvodu o vyplacený DB je v pořádku.
      >Musíme podat žádost o vrácení daňového bonusu nebo je
      >to celé špatně a ona na bonus nárok vůbec neměla?
      Proč byste žádali o vrácení bonusu, když už jste si o vyplacený bonus snížili odvod daně?

• 27. 2. 2015 16:03

Ivulinka (neregistrovaný)

Aha děkuji, někde jsem četla, že musí být příjem alespoň 48 tisíc za rok, tak mě to zmátlo.
      S tou žádostí máte pravdu.

• 27. 2. 2015 16:43

iva. (neregistrovaný)

Limit 48.000 Kč za rok platil v roce 2013.
      V roce 2014 platil limit 51.000 Kč - je to šestinásobek minimální mzdy.
      Ale u Vás se nejedná o roční podmínku, ale o měsíční a ta byla splněna.
      Problém by nastal v okamžiku, kdyby paní měla povinnost podat daňové přiznání a nedosáhla toho ročního limitu 51.000 Kč - v takovém případě by se měsíční vyplacené bonusy v zaměstnání staly daňovým nedoplatkem a musela by je vrátit. V rámci ročního zúčtování daně u zaměstnavatele jí ale zústávají.
      Hezký víkend přeji.

• 27. 2. 2015 17:20

Ivulinka (neregistrovaný)

No ona si bude podávat sama, protože má příjmy z pronájmu. Co to znamená pro zaměstnavatele?! Ovlivní to nějak?! Může účetní ten bonus vymazat a paní by si ho uplatnila až v ročním zůčtování?! Teď nemyslím zpětně, ale v roce 2015?!

• 27. 2. 2015 17:55

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Nic
      Neovlivní
      Nemůže,
      copak účetní může sama od sebe vymazat něco, o co zaměstnanec v Prohlášení požádá a na co má nárok?
      Ani pro rok 2015, pokud zaměstnankyně podepsala Prohlášení a daňové zvýhodnění na dítě na rok 2015 uplatnila.

V součtu může mít zaměstnankyně roční příjmy, které budou hranici pro přiznání daňového bonusu splňovat. Ani o tom nemusí nikomu nic říct.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).