Dobrý den,
Smlouva o výkonu funkce jednatele je smlouvou obchodněprávní, nikoliv pracovněprávní. Pokud tedy chcete být zaměstnaný, je potřeba abyste měl uzavřenou vedle smlouvy o výkonu funkce jednatele zároveň smlouvu pracovní, která musí obsahovat veškeré podstatné náležitosti stanovené zákoníkem práce. Pracovní smlouvu budete uzavírat potom prakticky sám se sebou. Není ale stanovena povinnost uzavírat i pracovní smlouvu.
Smlouva o výkonu funkce musí být schválená valnou hromadou, přičemž zákon nestanovuje formu notářského zápisu. Stačí pouhý zápis z valné hromady, na které byla smlouva o výkonu funkce schválena a na tomto zápise stačí ověřit podpisy společníků. Oprávněnou osobou, která následně podepisuje smlouvu o výkonu funkce za společnost je jednatel.
Na valné hromadě budou tedy přítomni dva společníci, přičemž za společnost Zengon s.r.o. budete podepisovat zápis z valné hromady Vy a za společnost nexum Trilog a.s. bude podepisovat někdo z představenstva, přičemž záleží, jak má tato společnost upravený způsob jednání v obchodním rejstříku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
28. 5. 2012 15:25
Dobrý den,
vykonávám funkci jednatele ve společnosti STOVKA SOFTWARE. Zároveň v této firmě vykonávám funkci ředitele. Podle zákona od 1.1.2012 je souběh funkcí možný, takže jestli tomu správně rozumím, co se týká obsahu práce, je vše v pořádku.
Ale nerozumím tomu, jak je to správně z hlediska smluv. Aktuálně mám jednu smlouvu - Smlouvu manažerskou (sepsanou dle obchodního zákoníku), dle které vykonávám funkci jednatele.
Je to takto v pořádku?
Nebo mám mít dvě smlouvy - ještě jednu zaměstnaneckou?
Nebo je to v pořádku, ale ve smlouvě by mělo figurovat to, že kromě funkce jednatele vykonávám taky práci ředitele?
S tím souvisí ještě jeden poddotaz: manažerská smlouva by měla být odsouhlasena valnou hromadou. Je to úkon, který se provádí u notáře nebo stačí podpis oprávněné osoby? A kdo je oprávněnou osobou? Konkrétně v našem případě jsou dva společníci:
Zengon s.r.o., kde já jsem zároveň jediným majitelem, jediným jednatelem, takže za společníka Zengon to budu zase já.
nexum Trilog a.s. - kdo má oprávnění takové věci za a.s. řešit na valné hromadě? Stačí libovolný člen představenstva? Nebo předseda představenstva? Nebo pro to existují nějaká jiná pravidla?
Předem děkuji za ujasnění, jak to má být celé správně.
Petr Slovák
telefon: 603 501 642