Třikrát a dost?

• (neregistrovaný)

10. 3. 2015 7:57

Dobrý den, prosím o názor. Vím, že od roku 2012 je možné se zaměstnancem uzavřít PP max. 3x po sobě na dobu určitou. Do tohoto se počítá i prodloužení. Kamarádka dělá ve státní správě a poslední - třetí - doba určitá jí letos končí. Jejich personalistka jí však řekla, že dle NOZ je možnost - pokud je to ve směrnicích - uzavřít opětovaně na dobu určitou. Mě se to teda nezdá, přece funguje subsidiarita, ne? Zajímalo by mě , podle čeho jejich personalistka takto usuzuje? vnitřní směrnice přece není nad zákon a já si myslím, že kamarádka by už měla dostat smlouvu na dobu neurčitou. A ještě mě napadá - samoživitelky asi nejsou před výpovědí (ukončení PP) nějak chráněny?. Děkuji předem za názory!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2015 8:13

all (neregistrovaný)

Re: Třikrát a dost?
      Tak může tam být důvod podle § 39, odst. 4

Na dobu neurčitou dostat nemusí, to není povinnost, klidně místo ní vezmou někoho jiného zase na dobu určitou.
      Samoživitelky jsou normální zaměstnanci jako každý jiný.

• 10. 3. 2015 8:25

Andy80 (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Ale že by obyčejná "úředničina" byla zvláštní povaha práce? To to vlastně znamená zvláštní povaha práce? :)

• 10. 3. 2015 8:39

iva. (neregistrovaný)

Zvláštní povaha práce může být například pracovní místo závislé na přidělení grantu nebo dotace. Nebude grant, nebude místo - a na zaměstnavateli nelze spravedlivě požadovat, aby tohle místo na dobu neurčitou platil ze svého.

• 10. 3. 2015 8:41

Lenka F. (neregistrovaný)

Důvod podle § 39 by měl být hlavně sezónnost prací (např. my máme vytvořenou směrnici, protože jsme zemědělci a pravidelně přijímáme zaměstnance na sezónu, nejraději samozřejmě ty už prověřené a zapracované). Nedovedu si ale představit důvod ve státní správě. Snad jedině nějakou přechodnou potřebu více pracovníků.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).