Dobrý den,
máte pravdu, že slovní spojení "daňový bonus" v insolvenčním zákoně nenajdete. Ovšem jedná se o aktuální právní výklad uvedených ustanovení zákona. Ministerstvo spravedlnosti ve svém vyjádření rovněž souhlasí s nedávným rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě. Cituji: "Soud má za to, že postup zaměstnavatele, který z vypočtené srážky z měsíčního příjmu dlužnice odečte "bonus" (jak je daňové zvýhodnění dlužnice z důvodu vyživovaných dětí označeno na výplatním lístku), není správný a zaměstnavatel by měl insolvenční správkyni zasílat celou postižitelnou částku". Dále je zde uvedeno: "Zaměstnavatel tedy provádí srážky z příjmů dlužnice v menším než stanoveném rozsahu a v případě, že rozdíl bezodkladně insolvenční správkyni neuhradí, je namístě postupovat podle ust. § 292 občanského soudního řádu".
Přestože se nejedná o Judikát, řada poskytovatelů mzdových programů již software ve prospěch daňového bonusu upravila. Je tedy na Vás, zda budete doporučený postup ministerstva či rozhodnutí soudu k postupu stanovení mzdy při insolvenci akceptovat. Na druhou stranu v otázce daňového bonusu a exekucí Exekutorská komora ČR doporučuje daňový bonus do čisté mzdy nezapočítávat. Více zde: Daňový bonus a srážky ze mzdy. Další oříšek pro mzdové účetní
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2012 10:26
Dobrý den,
jsem mzdová účetní, která řeší také insolvence zaměstnanců. Zaujal mě Váš článek z 24.5.2012, kde píšete, že daňový bonus do čisté mzdy pro stanovení insolvenčních srážek patří. V insolvenčním zákonu §207,208 není daňový bonus vyjmenován, takže do majetkové podstaty nepatří, ale v §205,206 (obsah majetkové podstaty) není také daňový bonus vyjmenován, že by patřil – nebo se skrývá pod nějakým písmenem? Je to státní příspěvek pro děti – a do žádného písmenka §206 mi nezapadá. Je někde nějaký dodatek k insolvenčnímu zákonu, kde je konkrétně napsané, kam daňový bonus patří? Mám se řídit při výpočtu mezd s insolvencí pouze „názorem ministerstva spravedlnosti“ a zaměstnancům tak snížit mzdy o stokoruny?
Děkuji