Re: OT - RZD ne a ne
Jó takhle, předání zkušeností, postěžování si. Já si dneska sedím na vedení.
>>>>>zaměstnav
>>>>>U toho človíčka nejde o velkou částku, spíš jde o
>>>>>princip, protože když jsem se nad tím zamyslela, tak
>>>>>příští rok se může stát, že to potvrzení o životku
>>>>>nedodá
>>>>>polovina zaměstnanců (protože si nechali možnost
>>>>>výběru
>>>>>a částku nebudou moci uplatnit) a protože nedodají
>>>>>"všechno, co vloni" oni jim RZD neprovedou.
>>>>>Byl to opravdu skvělý telefonát... takže nemáte-li
>>>>>argument, raději zavěste :-)
>>>>
>>>>Nechápu, proč jste to zde napsala. Žádnou otázku jste
>>>>nepoložila, žáden názor druhých zřejmě
>>>>neočekáváte....
>>>no já to chápu, je to zkušenost. Občas se bohužel
>>>taky
>>>s podobným postojem setkávám. "my to tak máme
>>>nastaveno" - a přes to vlak nejede.
>>
>>Jó takhle, předání zkušeností, postěžování si. Já si
>>dneska sedím na vedení.
>
>moje oblíbené věty:
>- my to tak máme nastaveno ( příp. my to tak děláme
>odjakživa)
>- paní XY (minulá účetní) to tak taky dělala
>- prošlo to kontrolou bez problémů........
>
>to rostu....
>-Jiná moje zkušenost: zaměstnanec si loni přinesl úroky z úvěru, mají ho spolu s manželkou. Bohužel pro něho jsem si pozdě uvědomila, že letos mi nic nedal (i když - není to moje starost, ale jeho). Když jsem se ho na to zeptala, odpověděl mi, že už to dala manželka ve svém zaměstnání. Já ale vím, že ona má nízký plat a nemůže jí určitě vyjít nic vracet. Ona ještě zkusila, jestli by to nešlo vzít zpět a nežádat z jejího RZD, ale prý už ne, je to už v počítači (bylo 1. března). Nejvíc mě dostalo, že prý jí jejich účetní sama řekla ať přinese všechno co má, i úroky. Přitom musí vědět, jaký má plat a zaměstnanců mají málo, asi do 10. Nevíte, je ještě nějaká šance dostat tento odpočet na jejího manžela, kdyby si oba podali přiznání? Problém by byl asi v tom, že ona odevzdala originál potvrzení v zaměstnání, tam jí ale na uplatnění odpočtu žádná daň nezbyla.
...
>>- paní XY (minulá účetní) to tak taky dělala
>>- prošlo to kontrolou bez problémů........
>>
>>to rostu....
>>-Jiná moje zkušenost: zaměstnanec si loni přinesl
>>úroky z úvěru, mají ho spolu s manželkou. Bohužel pro
>něho jsem si pozdě uvědomila, že letos mi nic nedal (i
>když - není to moje starost, ale jeho). Když jsem se ho
>na to zeptala, odpověděl mi, že už to dala manželka ve
>svém zaměstnání. Já ale vím, že ona má nízký plat a
>nemůže jí určitě vyjít nic vracet. Ona ještě zkusila,
>jestli by to nešlo vzít zpět a nežádat z jejího RZD, ale
>prý už ne, je to už v počítači (bylo 1. března).
>Nejvíc mě dostalo, že prý jí jejich účetní sama řekla ať
>přinese všechno co má, i úroky. Přitom musí vědět, jaký
>má plat a zaměstnanců mají málo, asi do 10. Nevíte, je
>ještě nějaká šance dostat tento odpočet na jejího
>manžela, kdyby si oba podali přiznání? Problém by byl asi
>v tom, že ona odevzdala originál potvrzení v
>zaměstnání, tam jí ale na uplatnění odpočtu žádná daň nezbyla.
Pro Lenku F.
K podání řádných DPFO jim nic nebrání a vyžádat si opis o úrocích od banky, by měl pán také ještě stihnout. Paní si musí od svého zaměstnavatele vyžádat Potvrzení o příjmech za r.2014, kde již bude zohledněno provedené RZ.
A na věty, že když někdo něco dělá chybně a vy se mu snažíte správně poradit, že se to tak dělalo vždy a daňový poradce, auditor ani FÚ nikdy nic nenamítali, ty mě také dokáží "nadzvednout".
Vidím milé dámy, že zkušenosti máte taky bohaté a kdyby to člověka tak neštvalo, tak by se tomu i smál... jenže smutné je, že když už nedokáží některé účetní poslouchat jiné účetní, kdy by mohlo být zřejmé, že ty vědí, o čem mluví, jak se pak takové paní "my to tak děláme vždycky" ubrání zaměstnanec, který dle ní neví nic.
Taky jsem už párkrát do telefonu stihla na konstatování "my to tak děláme vždycky" odpovědět "aha, takže to vždycky děláte špatně". Úplně nejvíc mě ale dostalo, když jsem jednou řešila něco s PDP, kdy to v PDP neměli a zcela jednoznačně to tam být mělo, tak pan účetní mi řekl, že jim to diktuje jakási firma a ta je významný hráč na trhu, takže to tak bude... po mém argumentu, že zákony platí i pro významné hráče na trhu, s klidem odvětil, že to udělá jak chci, že je mu to jedno... myslím, že takoví lidé jsou šťastní, nic je netrápí a dobře spí :-)
Hezký podvečer všem a pevné nervy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2015 10:26
Přišel za mnou jeden človíček, který svého zaměstnavatele v termínu požádal o RZD. Načež mu mzdová účetní zavolala, že potřebuje potvrzení o zaplaceném životku, že ho každý rok dokládal a teď ho nedodal. Sdělil jí, že potvrzení ztratil a že ho tedy nebude uplatňovat, ať RZD provedou bez toho. Mzdová účetní argumentovala, že když nedodá vše, co vloni, tak mu RZD neprovede. Tak jsem si říkala, že má třeba paní obavu z toho, že pojistku zrušil a má povinnost podat přiznání, byť tento argument nepadl. Tak jsem jí zavolala sama a snažila se jí vysvětlit, že zaměstnanec si nemusí uplatňovat životko, když nechce, že oni mají udělat RZD z toho, co dodal, protože on o provedení RZD požádal. Bez šance, paní tvrdila, že musí dodat vše, co vloni, jinak nic neudělá, že není povinná RZD dělat a že to takto mají nastavené a že prošli kontrolami a vše bylo ok, bla bla bla. Nedala jsem se a žádala §§, dle kterých nemají povinnost provést RZD z důvodu nedodání stejných dokladů jako vloni. To už mě předala vedoucí, která spustila totéž jen s podstatně zvýšeným hlasem, že to tak mají nastavené a že mi nic vysvětlovat nebude, že by to pak musela říkat každému a že jejich FU to tak chce a možná můj FU ne a že měli kontrolu a museli opravovat bonusy, protože zaměstnanec jim neřekl, že se rozvedl a že oni to pak nebudou vracet, když to bude špatně a bla bla bla... když jsem namítla, že zákony se musí řídit všechny FU bez rozdílu a že plete jabka s hruškama, tak dodala poslední větu, že mu to mám udělat sama a budu za hvězdu a že se se mnou o tom nebude bavit a zavěsila.
U toho človíčka nejde o velkou částku, spíš jde o princip, protože když jsem se nad tím zamyslela, tak příští rok se může stát, že to potvrzení o životku nedodá polovina zaměstnanců (protože si nechali možnost výběru a částku nebudou moci uplatnit) a protože nedodají "všechno, co vloni" oni jim RZD neprovedou.
Byl to opravdu skvělý telefonát... takže nemáte-li argument, raději zavěste :-)