OT - RZD ne a ne

• (neregistrovaný)

11. 3. 2015 10:26

Přišel za mnou jeden človíček, který svého zaměstnavatele v termínu požádal o RZD. Načež mu mzdová účetní zavolala, že potřebuje potvrzení o zaplaceném životku, že ho každý rok dokládal a teď ho nedodal. Sdělil jí, že potvrzení ztratil a že ho tedy nebude uplatňovat, ať RZD provedou bez toho. Mzdová účetní argumentovala, že když nedodá vše, co vloni, tak mu RZD neprovede. Tak jsem si říkala, že má třeba paní obavu z toho, že pojistku zrušil a má povinnost podat přiznání, byť tento argument nepadl. Tak jsem jí zavolala sama a snažila se jí vysvětlit, že zaměstnanec si nemusí uplatňovat životko, když nechce, že oni mají udělat RZD z toho, co dodal, protože on o provedení RZD požádal. Bez šance, paní tvrdila, že musí dodat vše, co vloni, jinak nic neudělá, že není povinná RZD dělat a že to takto mají nastavené a že prošli kontrolami a vše bylo ok, bla bla bla. Nedala jsem se a žádala §§, dle kterých nemají povinnost provést RZD z důvodu nedodání stejných dokladů jako vloni. To už mě předala vedoucí, která spustila totéž jen s podstatně zvýšeným hlasem, že to tak mají nastavené a že mi nic vysvětlovat nebude, že by to pak musela říkat každému a že jejich FU to tak chce a možná můj FU ne a že měli kontrolu a museli opravovat bonusy, protože zaměstnanec jim neřekl, že se rozvedl a že oni to pak nebudou vracet, když to bude špatně a bla bla bla... když jsem namítla, že zákony se musí řídit všechny FU bez rozdílu a že plete jabka s hruškama, tak dodala poslední větu, že mu to mám udělat sama a budu za hvězdu a že se se mnou o tom nebude bavit a zavěsila.
    U toho človíčka nejde o velkou částku, spíš jde o princip, protože když jsem se nad tím zamyslela, tak příští rok se může stát, že to potvrzení o životku nedodá polovina zaměstnanců (protože si nechali možnost výběru a částku nebudou moci uplatnit) a protože nedodají "všechno, co vloni" oni jim RZD neprovedou.
    Byl to opravdu skvělý telefonát... takže nemáte-li argument, raději zavěste :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).