Zálohové faktury, poskytnutí služby a vznik pohledávky

• (neregistrovaný)

31. 5. 2012 19:11

Jsem fyzická osoba, neplátce DPH a chci nabízet nějakou službu po Internetu. Zákazníkům chci dát bezplatně 14 na vyzkoušení. Je v pořádku následující postup?

- uživatel používá službu dva týdny zadarmo
    - po těch 14 dnech mu pošlu zálohovou fakturu, kterou má zaplatit do dalších 14 dnů (platí za měsíční období následující po těch bezplatných 14 nech)
    - když do 14 dnů nezaplatí, službu mu zruším a dál to řešit nebudu (takže měl reálně na vyzkoušení měsíc)
    - když do 14 dnů zaplatí, pošlu mu normální fakturu (účetní doklad, na rozdíl od té zálohové) a službu mu poskytuji dál
    - po dalších 14 dnech doběhlo období, které zaplatil, pošlu mu novou zálohovou fakturu a celé se to opakuje

Služba se dá taky obnovit: když nezaplatil do čtrnácti dnů a služba se tím přerušila, on může zaplatit dodatečně a služba se zase aktivuje, ale jen na 14 dní, ne na měsíc, protože těch 14 dní „vyčerpal“ už předtím. (i když ve skutečnosti se na měsíc aktivuje, protože on má pak zase 14 dní na zaplacení další zálohové faktury) Ta aktivace po obnově jen na 14 dní je důležitá, protože jinak by to někdo mohl dělat tak, že by vždy první den po splatnosti zaplatil a měl vždy za tu cenu měsíc a půl, místo měsíce :-)

Dá se to takhle účtovat, nebo mě může úřad prudit, že když jsem mu poskytoval tu službu těch druhých 14 dní, tudíž mi vznikla pohledávka a měl bych vystavit fakturu a normálně to zaúčtovat? (i když nemám příjem, pohledávku mít budu) Jak to formulovat tak, aby nad těmi nezaplacenými 14 dny šlo prostě mávnout rukou a nemusel jsem je účtovat a řešit? (vymáhat to z nikoho nehodlám, za to takové částky nestojí). Bude se v tom úřad takhle šťourat nebo ho zajímají jen účetní doklady?

Nebo je potřeba oficiálně říct, že zákazník má na vyzkoušení měsíc? Což se mi ale moc nechce, protože bych rád, aby se rozmysleli do těch čtrnácti dnů a pak buď službu ukončili (na to budou mít tlačítko na webu) nebo v ní pokračovali s tím, že do dalších 14 dnů zaplatí. Nechci na ně tlačit, aby museli mít zaplaceno ještě před koncem těch prvních zkušebních dvou týdnu. Zároveň nechci z nikoho nic vymáhat a nechci, aby se mi vršily pohledávky (byť bez příjmu a bez placení daní – aspoň ne hned).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).