Pronájem bytu - skutečné výdaje

• (neregistrovaný)

31. 3. 2015 19:58

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně výdajů k pronájmu bytu. Prosím o zkušenosti a uvítám i uvedení §, kde jsou zkušenosti podloženy. Pátrám v různých paragrafech už půl dne a už se v tom přestávám orientovat.

Mám pronájem bytu, kde uplatňuji skutečné výdaje. Které všechny výdaje můžu dát do daňově uznatelných? Na předpisu záloh, které platím do společenství vlastníků - jsou vodné, stočné, správa, úklid, osvětlení společných prostor, revize a fond oprav. Jediné, co je přeúčtováno nájemci je vodné a stočné. Ostatní hradí pronajímatel. Co z toho si můžu dát do daňově uznatelných výdajů, když mi to nájemník neplatí? A co fond oprav? Pokud je měsíční částka 1tis Kč - tak to technické zhodnocení být asi těžko může (protože v roce nepřesáhne částku 40tis Kč) - můžu si ho dát přímo také do výdajů bez vyúčtování?

Do výdajů samozřejmě dávám odpisy a tam jsem se jenom chtěla zeptat, jestli někdo řešil, jak starý musí být odhad pro stanovení reprodukční pořizovací ceny. V zákoně je, že musí být stanovena cena před zahájením nájmu, ale jestli to musí být odhad úplně čerstvý jsem se nedočetla.

Předem díky za všechny reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2015 22:21

.. (neregistrovaný)

Re: Pronájem bytu - skutečné výdaje
      Pokyn GFŘ D-22 k § 9, strana 14 + strana 15

V jakém smyslu "čerstvý" odhad?
      Měla byste ho mít k dispozici v době, kdy zpracováváte DP.

• 31. 3. 2015 22:40

M. (neregistrovaný)

Pokyn jsem také pročítala - konkrétně zálohy účtovány nejsou, takže jsou jakoby obsažené v nájmu. Jde mi o to, jestli si je můžu dát do výdajů, když je s nájemníky nevyúčtuji.

A k "čerstvému odhadu" - je například 2-3 roky starý při začátku nájmu. V zákoně jsem našla, že musí být při zahájením nájmu, a to jsme ho měli. Byt je nakoupený asi před 11 lety.

• 31. 3. 2015 22:57

.. (neregistrovaný)

Posudek by měl být zpracovaný k datu zahájení nájmu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).