Zůstatková cena

• (neregistrovaný)

1. 4. 2015 10:23

V r. 2013 byl prodán osobní automobil, vyřazení zaúčtováno, 1/2 odpis zaúčtován, ale zůstatková cena nezaúčtována (po převzetí účta jsem na to po kontrolách přišel, stalo se, že nebylo zaúčtováno..).
    Jedná se o cca 140 000. V r. 2013 byla společnost ve ztrátě, danová povinnost byla 0., společnost vlastně poškodila sama sebe a navíc se jedná o "fiktivní" (nenapadá mě lepší výraz) daňově účinné náklady není ani duplicita , není neoprávněné účtování
    Chtěl bych to uvést do správného stavu, ale mám několik otázek, kde nemám zcela jasno:
    stále platí, že si společnost může určit výši "významné" částky sama ve svých vnitřních směrnicích ?
    mohu to "zlikvidovat výsledkově", vím, kde chyba vznikla a jak je velká, nebo se musím striktně držet vyhlášky 500/2002 a provést to pouze rozvahově ?
    musím v každém případě podat dodatečné přiznání ?
    V roce 2014 je společnost v zisku..

Účto je samozřejmě uzavřeno, VH odsouhlasila, na různých forech jsou popisovány a rozebírány případy zvýšení nebo snížení daňové povinnosti, ale nikde jsem nenašel náznak řešení pro výše popsané..
    Děkuji za pomoc..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 4. 2015 11:42

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Zůstatková cena
      Předpokládám, že UO =DO?
      HV za rok 2013 byl o 140 tis. Kč vyšší, než měl správně být
      a nebyl udělán ani rozdíl ÚZC A DZC, takže nebylo alespoň daňově srovnáno ...?
      426/082 140 tis. Kč doúčtování zůstatkové ceny v r.2014
      Povinnost podat dodatečné DP při zvýšení daňové ztráty nemáte.
      Jste jen oprávněni dod. př. podat, ale částka 140 tis. Kč není zase tak zanedbatelná.
      Povinnost podat dodatečné DP je při zjištění, že daň má být vyšší než poslední známá daň nebo při zjištění, že daňová ztráta má být nižžší,
      než poslední známá daňová ztráta.

• 1. 4. 2015 12:36

Jiri (neregistrovaný)

Ano, je to tak, jak píšete...(a jestli jsem to správně pochopil, tak si tu částku mohu dát do daňově uznatelných výdajů za rok 2014 to by bylo moc prima...)
      Děkuji za odpověď

• 1. 4. 2015 12:51

Daniela K. (neregistrovaný)

To jste tedy nepochopil :(
      Psal jste, že jste "převzal účto"=bývalé podvojné účetnictví a tam jsou 1. daňově uznatelné náklady (NE výdaje) a
      2. v mnou výše napsaném není nikde účtováno do nákladů 541 ALE na rozvahové účty 426/082! V tom je velký rozdíl.
      Tím opravíte v r. 2014 Výsledek hospodaření min. období - za rok 2013.
      (Do daňově uznatelných nákladů si náklad z r. 2013 v r. 2014 dát NELZE)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).