Re: stravenky-prosím VH, Líbu a další
Sama jsem to zatím neřešila.
Existuje velmi starý Koordinační výbor z 24.1.2008, kde se k tomu MF ČR postavilo velice radikálně, tedy řeklo, že nelze v daném případě.
----------
Ad b) a c) – Nelze v rozporu se zněním zákona přijmout postup, že by příspěvek na další jídlo mohl zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný výdaj (náklad) v případě, že zaměstnanci bude nařízena práce přesčas, která není součástí směny, na kterou je možnost uplatnění příspěvku na stravování vázána. Obdobně to platí i pro pracovní pohotovost.
viz
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-prispevky-kv-kdp/KVKDP24108.pdf
Pokud ještě něco najdu, dám vědět.
Re: moc děkuji
>
>>Takže teď už jsem z toho úplně blbá, protože v pokynu
>>GFŘ D-22 je uvedeno "přitom lze za daňový výdaj
>>považovat příspěvek na 1 jídlo za 1 směnu. Pro
>>posouzení
>>doby trvání prac. směny je rozhodná délka prac.směny
>>stanovená zaměstnavatelem konkrétnímu zaměstnanci v
>>souladu se zákoníkem práce.
>>Můžete mi napsat, co si o tom myslíte a co tedy
>>děláte
>>v praxi ? děkuji
>
>Sama jsem to zatím neřešila.
>Existuje velmi starý Koordinační výbor z 24.1.2008,
>kde se k tomu MF ČR postavilo velice radikálně, tedy
>řeklo, že nelze v daném případě.
>----------
>Ad b) a c) – Nelze v rozporu se zněním zákona přijmout
>postup, že by příspěvek na další jídlo mohl
>zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný výdaj (náklad) v
>případě, že zaměstnanci bude nařízena práce přesčas,
>která není součástí směny, na kterou je možnost uplatnění
>příspěvku na stravování vázána. Obdobně to platí i pro
>pracovní
>pohotovost.
>viz
>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-prispevky-kv-kdp/KVKDP24108.pdf
>Pokud ještě něco najdu, dám vědět.
27. 4. 2015 9:58
Dobrý den,
minulý týden jsem zde dávala dotaz, zda lze poskytnout 2 stravenky zaměstnanci.
Na jiném fóru mi bylo právníkem na dotaz odpovězeno toto:
Tedy, když má pracovník směnu stanovenou 8 hodin a odpracuje mimořádně 12 hodin, lze poskytnout pouze 1 stravenku s daňovou uznatelností (příspěvek zaměstnavatele a FKSP) a další by již musela být za plnou cenu. Nebo , tak jak chtějí zaměstnanci 2 stravenky s příspěvkem zaměstnavatele?
děkuji za odpověď
Odpověď (PhDr. D. Gavlasová):
Poskytování personálního stravování je podrobně řešeno v ustanovení § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, kde se stanoví, že daňově uznatelným výdajem zaměstnavatele je příspěvek na další jedno jídlo, pokud délka směny zaměstnance v úhrnu s povinnou přestávkou v práci bude delší než 11 hodin. Podle mého názoru není rozhodné, zda byla směna plánována kratší než 11 hodin a prodloužila se výkonem přesčasové práce. Přesčasovou práci může zaměstnavatel zaměstnanci v souladu se zákoníkem práce nařídit, případně s ním dohodnout, a může tak dojít k prodloužení směny nad limit 11 hodin.
Takže teď už jsem z toho úplně blbá, protože v pokynu GFŘ D-22 je uvedeno "přitom lze za daňový výdaj považovat příspěvek na 1 jídlo za 1 směnu. Pro posouzení doby trvání prac. směny je rozhodná délka prac.směny stanovená zaměstnavatelem konkrétnímu zaměstnanci v souladu se zákoníkem práce.
Můžete mi napsat, co si o tom myslíte a co tedy děláte v praxi ? děkuji