Hlavní navigace

Stravenky-prosím VH, Líbu a další

• (neregistrovaný)

27. 4. 2015 9:58

Dobrý den,
    minulý týden jsem zde dávala dotaz, zda lze poskytnout 2 stravenky zaměstnanci.
    Na jiném fóru mi bylo právníkem na dotaz odpovězeno toto:

Tedy, když má pracovník směnu stanovenou 8 hodin a odpracuje mimořádně 12 hodin, lze poskytnout pouze 1 stravenku s daňovou uznatelností (příspěvek zaměstnavatele a FKSP) a další by již musela být za plnou cenu. Nebo , tak jak chtějí zaměstnanci 2 stravenky s příspěvkem zaměstnavatele?

děkuji za odpověď

Odpověď (PhDr. D. Gavlasová):
    Poskytování personálního stravování je podrobně řešeno v ustanovení § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, kde se stanoví, že daňově uznatelným výdajem zaměstnavatele je příspěvek na další jedno jídlo, pokud délka směny zaměstnance v úhrnu s povinnou přestávkou v práci bude delší než 11 hodin. Podle mého názoru není rozhodné, zda byla směna plánována kratší než 11 hodin a prodloužila se výkonem přesčasové práce. Přesčasovou práci může zaměstnavatel zaměstnanci v souladu se zákoníkem práce nařídit, případně s ním dohodnout, a může tak dojít k prodloužení směny nad limit 11 hodin.

Takže teď už jsem z toho úplně blbá, protože v pokynu GFŘ D-22 je uvedeno "přitom lze za daňový výdaj považovat příspěvek na 1 jídlo za 1 směnu. Pro posouzení doby trvání prac. směny je rozhodná délka prac.směny stanovená zaměstnavatelem konkrétnímu zaměstnanci v souladu se zákoníkem práce.
    Můžete mi napsat, co si o tom myslíte a co tedy děláte v praxi ? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 4. 2015 13:41

alen1 (neregistrovaný)

Re: stravenky-prosím VH, Líbu a další
      Sama jsem to zatím neřešila.
      Existuje velmi starý Koordinační výbor z 24.1.2008, kde se k tomu MF ČR postavilo velice radikálně, tedy řeklo, že nelze v daném případě.
      ----------
      Ad b) a c) – Nelze v rozporu se zněním zákona přijmout postup, že by příspěvek na další jídlo mohl zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný výdaj (náklad) v případě, že zaměstnanci bude nařízena práce přesčas, která není součástí směny, na kterou je možnost uplatnění příspěvku na stravování vázána. Obdobně to platí i pro pracovní pohotovost.
      viz
      http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-prispevky-kv-kdp/KVKDP24108.pdf
      Pokud ještě něco najdu, dám vědět.

• 27. 4. 2015 14:11

all (neregistrovaný)

Re: moc děkuji
      >
      >>Takže teď už jsem z toho úplně blbá, protože v pokynu
      >>GFŘ D-22 je uvedeno "přitom lze za daňový výdaj
      >>považovat příspěvek na 1 jídlo za 1 směnu. Pro
      >>posouzení
      >>doby trvání prac. směny je rozhodná délka prac.směny
      >>stanovená zaměstnavatelem konkrétnímu zaměstnanci v
      >>souladu se zákoníkem práce.
      >>Můžete mi napsat, co si o tom myslíte a co tedy
      >>děláte
      >>v praxi ? děkuji
      >
      >Sama jsem to zatím neřešila.
      >Existuje velmi starý Koordinační výbor z 24.1.2008,
      >kde se k tomu MF ČR postavilo velice radikálně, tedy
      >řeklo, že nelze v daném případě.
      >----------
      >Ad b) a c) – Nelze v rozporu se zněním zákona přijmout
      >postup, že by příspěvek na další jídlo mohl
      >zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný výdaj (náklad) v
      >případě, že zaměstnanci bude nařízena práce přesčas,
      >která není součástí směny, na kterou je možnost uplatnění
      >příspěvku na stravování vázána. Obdobně to platí i pro
      >pracovní
      >pohotovost.
      >viz
      >http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-prispevky-kv-kdp/KVKDP24108.pdf
      >Pokud ještě něco najdu, dám vědět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).