Pravděpodobný výdělek-náhrada nemoc

• (neregistrovaný)

6. 5. 2015 10:43

Dobrý den, mám zaměstnance, který byl nemocný od května 2014 do konce března 2015. V dubnu odpracoval jen 18 dní a je opět nemocný. Vím, že musím spočítat pro výplatu náhrady za nemoc pravděpodobný výdělek, ale nevím, zda budu vycházet z jeho dubnového výdělku za těch 18 odprac. dní a přepočtu to na měsíční, nebo porovnám dubnové výdělky 2jiných zaměstnanců, kteří jsou stejně zařazení? a nebo zprůměruji jejich průměr spočítaný z minulého čtvrtletí?
    děkuji všem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2015 11:09

jasná. (neregistrovaný)

Re: pravděpodobný výdělek-náhrada nemoc
      Stanovení pravděpodobného průměru máte mít ve vnitřních předpisech a pak by nenastala tato situace, že se nemůžete rozhodnout jak postupovat.

• 6. 5. 2015 11:36

inkaaa (neregistrovaný)

to vím, bohužel jsem k tomu přišla jak slepý k houslím, mzdy mi byly "přidány" nedávno k účetnictví po té, co se rychle a ve zlém firma rozešla se mzdovou ú. s tím, že pro těch pár lidí, co máme, nebude už novou nabírat. jsme malé sro a bohužel si pan majitel o spoustě věcí myslí, že jsou to zbytečnosti. Pomalu to musím dát do pořádku, ale teď máme za chvíli výplatní termín a zrovna toto....
      Ze znění zákona jsem vyrozuměla, že máme možnost volby mezi tím, jaká by byla obvyklá výše jeho mzdy včetně případných odměn, nebo stanovit dle výše mzdy zam-ců vykonávajících stejnou práci.
      Nevím ale, zda vycházet z jejich průměrů spočítaných za I.čtvtletí, či z dubnových mezd. Zaměstnanci mají u nás poměrně nízký základ (na hranici MM) + výkonové odměny, které jsou velmi pohyblivé a závislé na konkrétních ukončených zakázkách, takže někdy jsou prakticky na základu a někdy vylítnou i na 30tis. Dopředu je toto těžké odhadnout, některé zakázky se táhnou i několik měsíců a odměna je vyplacena až po jejich dokončení.
      Pokud byste mi mohla poradit, budu velmi ráda. děkuji i.

• 6. 5. 2015 13:53

JiřinaH. (neregistrovaný)

Rozhodnout se musíte Vy, co si vyberet, o obou možnostech jste psala, je vidět, že o tom něco víte.Přihlížejte zejména na to, abyste zbytečně nepoškodila zaměstnance a výdělek byl pravděpodobný, proto se také tak nazývá. Pravděpodobný výdělek je snad ten nejmenší problém,který Vás mohl v MÚ potkat věřte mi. Doufám, že Vám moje rada pomohla, peskování není můj styl :-).

• 7. 5. 2015 9:02

inkaaa (neregistrovaný)

děkuji za ochotu, vybrala jsem si způsob 2:)) a už je na světě i směrnice v tomto smyslu, doufám jen, že při našem malém počtu zaměstnanců moc problémů v MÚ nebude:) hezký den

• 7. 5. 2015 14:03

JiřinaH. (neregistrovaný)

no vidíte :-) díky.
      >děkuji za ochotu, vybrala jsem si způsob 2:)) a už je
      >na světě i směrnice v tomto smyslu, doufám jen, že při
      >našem malém počtu zaměstnanců moc problémů v MÚ
      >nebude:) hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).