Re: Syn nebyl přijat do MŠ
Můžete si sehnat nějaké hlídání, požádat zaměstnavatele o neplacené volno (není jeho povinností souhlasit), požádat o ukončení PP dohodou nebo dát výpověď tak, aby výpovědní doba uběhla ještě v době vaší rodičovské dovolené. Ta je max. do 3 let věku dítěte, bez ohledu na dobu pobírání rodičovského příspěvku.
Buď bude zaměstnavatel souhlasit s neplaceným volnem (rodičovská dovolená je jen do 3 let věku dítěte) nebo skončíte dohodou. Jestli budete dávat výpověď, musíte ji dát tak, aby výpovědní doba uplynula ještě po dobu rodičovské dovolené. Možná se do prosince ještě místo v MŠ uvolní.
Teď nejste na mateřské, ale na rodičovské. Ta trvá maximálně do 3 let dítěte. Pokud budete potřebovat být doma i po této době, pak si včas musíte se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno do doby, než budete moci nastoupit do práce (třeba nastoupí k hlídání babička). To volno Vám ale nemusí být povoleno, pak by Vám nezbylo, než se dohodnout na ukončení poměru.
Moc děkuji za odpovědi... zjišťuji svoje možnosti. Babičky jsou mladé a pracující...
Pokud by zaměstnavatel souhlasil s neplaceným volnem, musí mi v tom případě držet moji pozici?
Ještě jsem slyšela o možnosti prodloužení rodičovské dovolené. Prý se zažádá na "sociálce".
Na původní práci a pracoviště Vás byl zaměstnavatel povinen zařadit po konci mateřské dovolené. Ale vy již čerpáte rodičovskou dovolenou.
Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené max. do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Prodloužení čerpání rodičovského příspěvku s tím nemá co do činění.
Sociální / důchodové pojištění neplatí nikdo.
Zdravotní pojištění platí buď zaměstnanec, nebo stát.
Záleží na tom, zda budete splňovat podmínky pro to, abyste se mohla stát pojištěncem státu. Nyní splňujete, protože čerpáte rodičovskou dovolenou.
II. OSOBY CELODENNĚ OSOBNĚ A ŘÁDNĚ PEČUJÍCÍ O DĚTI
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/2012-12-ing-antonin-danek-osoby-pecujici-o-deti.htm
dobrý den, paní tazatelka se ptá jaké jsou možnosti, můj syn je také v prosinci narozený, přijetí se dělá podle počtu dosažený bodu (nejvíc bodů za věk),jo byl tak 50 pod čárou, do školky jsem ho dostala ještě dřív než ve 3let (nemáme známé), mohu vám poradit, v červnu rodiče se rozhodují jestli dají děti do první třídy nebo, do té doby vlastně blokují místo Já v červnu obvolala 40školek, jedna mi ho přijala v červnu, že v září může nastoupit a druhá volala v srpnu, kdyby to nevyšlo, pak obvolávejte školky ještě v září, protože opět se někdy stane, že rodiče přehlásí dítě do jiné školky, zase se uvolní místo. Podle mě jde dostat dítě do školky, ale musíte být akční. Takže volat, volat a volat a on to vyjde.Další varianta je soukromá, ano je to příšerně drahé, může vám na to padnou celá výplata, musíte se rozhodnou zda je pro vás důležité si udržet zaměstnání nebo. Držím palce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 5. 2015 12:13
Dobrý den,
prosím o radu. Syna nepřijali do mateřské školy (moc dětí). Mám mateřskou na 3 roky, která končí v prosinci 2015. Smlouvu u zaměstnavatele mám na dobu neurčitou.
Prosím zkušenější jaké mám možnosti? Prodloužení mateřské až do září 2016? Bude mi zaměstnavatel držet místo? Nebo musím dát výpověď a jít se registrovat na úřad práce?
Nebo existuje nějaká jiná možnost?
Děkuji