Re: Zdanění dědictví
Určitě darování, pokud poté nechcete byt brzy prodat. Rodiče pouze napíší darovací smlouvu, ověření podpisů všech zúčastněných vás přijde na nějakou stovku a pak zaplatíte myslím 1000 Kč za vklad do katastru.
Při dědictví se platí notářovi určité procento z hodnoty zděděného majetku.
Vždyť píšu, že při dědictví si notář naúčtuje určité procento z hodnoty majetku, který se dědí. Tzn. když rodič zemře a Vy budete dědic, pak bude odhad na ten byt a z části, kterou budete dědit, se platí určité procento notářovi jako jeho odměna. Nebo na co se ptáte?
Normální člověk si nikdy nepodřeže větev pod zadkem. Darovat dětem mohu cokoliv, kromě bytu, nikdy člověk neví, co se může stát a hledět jen na to, že pár stovek ušetřím , to se fakt nemusí vyplatit. Pak zůstanou jen oči pro pláč. Bohužel. Ani jako dcera bych nikdy nedovolila, aby mi rodiče darovali byt za svého života. Kromě toho mi připadá i naprostý hyenismus, když jeden z manželů zemře a ten druhý by měl hned předat dětem část majetku, který jim dědictvím připadne. Tohle by mělo probíhat až zemřou oba. Pokud se třeba dítko nevyvede a chce svou část ihned, může to pozůstalého manžela přivést i do těžko řešitelné situace.
Tak já se na dívám jinak, než Vy. Darování nemovitosti svému dítěti nepovažuju za podřezání si větvě pod zadkem. My jsme taky dům teď darovali synovi, protože si chce udělat bydlení po svém a bude do něj investovat. A my tam jsme "na výměnku". Druhý syn má připsané polnosti v téže hodnotě, bydlí jinde.
Tak nějak svým dětem důvěřujem.
I nám rodiče nemovitosti darovali.
Placení notářovi procenta z takového majetku jako jeho odměnu považuju za vyhozené peníze.
jo jo, důvěřujte. ale nezáleží jen na nich.
modelová situace - syn si vezme rozvedenou ženu s dětmi, jejichž otec je zadlužený gambler, alkoholik. Nedejbože syn i s ženou a s dětmi zemřou (vypadá to nepravděpodobně, ale koukněte na silnice) a máte po baráku. sic máte věcné břemeno, ale exekutor i s vámi prodá v dražbě, pronajme 15ti nepřizpůsobivým a kde jste?
Jéžiš, nestrašte. Mluvím o tom, že když si mladí založí rodinu a rozhodnou se bydlet v domě s rodiči, tak mně přijde normální, jim ten dům (alespoň z větší části) dát připsat. My jsme taky nechtěli investovat do něčeho, co nebylo naše.
Ale stát se může na světe všechno, to je jasné. Jak by to v tom Vašem modelovém příkladu bylo s děděním, když dům vlastní syn a všichni naráz zemřou? Jak barák připadne tomu gamblerovi? Jedině přes jeho děti, to je jasné, ale jak, když ty mohou dědit po své matce a ta matka taky zemřela zároveň - a nezjistí se, kdo umřel dřív a kdo později. A co když zemře nejprve ona, pak děti a pak ten syn?
>
>>
>>Normální člověk si nikdy nepodřeže větev pod zadkem.
>>Darovat dětem mohu cokoliv, kromě bytu, nikdy člověk
>>neví, co se může stát a hledět jen na to, že pár
>>stovek
>>ušetřím , to se fakt nemusí vyplatit. Pak zůstanou
>>jen
>>oči pro pláč. Bohužel. Ani jako dcera bych nikdy
>>nedovolila, aby mi rodiče darovali byt za svého
>>života.
>>Kromě toho mi připadá i naprostý hyenismus, když jeden
>>z
>>manželů zemře a ten druhý by měl hned předat dětem
>>část majetku, který jim dědictvím připadne. Tohle by
>>mělo
>>probíhat až zemřou oba. Pokud se třeba dítko nevyvede
>>a chce svou část ihned, může to pozůstalého manžela
>>přivést i do těžko řešitelné situace.
>
>Tak já se na dívám jinak, než Vy. Darování nemovitosti
>svému dítěti nepovažuju za podřezání si větvě pod
>zadkem. My jsme taky dům teď darovali synovi, protože si
>chce udělat bydlení po svém a bude do něj investovat. A
>my tam jsme "na výměnku". Druhý syn má připsané
>polnosti v téže hodnotě, bydlí jinde.
>Tak nějak svým dětem důvěřujem.
>I nám rodiče nemovitosti darovali.
>Placení notářovi procenta z takového majetku jako jeho
>odměnu považuju za vyhozené peníze.
Nejde o důvěru, jde o to, co všechno nepředvídatelného se může stát. A jestliže ve svých cca 50-60 letech (beru v potaz to, že se vaše děti zařizují) zůstala v podstatě bez nějaké jistoty, tak to opravdu ne. I děti to kolikrát mohou myslet dobře - začít rekonstruovat, potom třeba nemoc, ztráta zaměstnání atd. Ale je to každého věc, jak se zařídí, za mě - darovat cokoliv, kromě bydlení.
Vy asi bydlíte v bytě, že? Nebo možná v domě, ale dítě s rodinou tam nebydlí. Jak byste se rozhodla v situaci, kdy jeden syn už bydlí s manželkou jinde a druhý syn s manželkou (a budoucí rodinou) by zůstal v domě s Vámi. Samozřejmě to vyžaduje oddělené domácnosti, tzn. stavební úpravu a tudíž náklady. Ty náklady bude mít syn, ne Vy. Je Vám přes 50 a víte, že za pár let na ten barák a pozemek nebudete stačit. Takže uvítáte, že rodina jednoho dítěte chce zůstat. Takto to má na dědině spousta rodin - a vždycky to tak bylo. Má to své výhody - mladí mají výpomoc od starých a staří od mladých. A vnoučata žijí v širší rodině. Je to normální. Vy byste, jako mladá, investovala do baráku, který by nebyl, aspoň zčásti, Váš? Nepřijde mně od "starých" fér, když chtějí, aby mladí zůstali, ale přitom jim nemovitost nedat.
>
>aspoň zčásti, Váš? Nepřijde mně od "starých" fér, když
>chtějí, aby mladí zůstali, ale přitom jim nemovitost
>nedat.
ale tady je diskuze o bytu! pokud dům rozdělíte nA DVĚ bytové jednotky a tu jednu darujete synovi, protože se stará, tak ať tam bydlí klidně horda cikánů, ale u bytu je to jinak.
vy nedarujete synovi své bydlení, máte pořád kde samostatně bydlet.
BTW.Vím, o čem píšu. sestra tlačila na otce, aby jí daroval byt. že se o něj postará. tenhle týden zemřela. otec stále žije. po ní zbyl jediný dědic, syn feťák. kdyby otec svolil, mohl teď bydlet v bytě s bandou feťáků. a věcný břemeno by si mohl vylepit na hajzlík, pokud by ho tam nechali chodit.
To je smutné. Upřímnou soustrast k úmrtí sestry. To vás ještě čekají při projednávání dědictví s takovým člověkem pěkné chvilky. Už asi jenom dokopat takového člověka, aby s vámi vyřešil případné dědictví po otci, až přijde jeho čas, bude peklo.
Ano, to je smutné a chápu Váš postoj. Bude to těžké i pro Vašeho otce, ztratil přece dceru. Ale právě teď naopak nastal čas (samozřejmě nemyslím hned teď), aby teď otec byt daroval, třeba Vám nebo Vám a Vašim dalším sourozencům (prostě jen aby po něm pak nedědil i ten jeho nezdárný vnuk).
vždyť to říkám, nedarovat své jediné bydlení, ale ošetřit dědění. sice to bude nějakou tisícovku stát, ale dárce pak neriskuje, že skončí na ulici nebo ve cvokhausu.
i já nebo mé děti mohou spadnout do exekucí, vzít si "špatné" partnery, stát se závisláky apod. nikdy nikdo nemůže 100% říct, že se jemu ani jeho potomkům nic takového nemůže stát.
Je možné, že mají v úmyslu po "uvolnění" bytu ho pronajímat. při darování nelze odepisovat. pak se náklady na notáře při dědictví mohou vrátit obratem zpět, ale při nájmu bez odpisů na daních zaplatí mnohem víc.
jinak souhlasím s těmi, co radí nedarovat. mohou nastat různé paradoxní situace, kde ani břemeno nepomůže.
obdarovaný může být např. rozvedený s dítětem. nedejbože zemře i s dítětem při nehodě a kdo dědí? rodič dítěte, tudíž ten zlý ex a rodiče pak budou bydlet s ním. zemře i ex, a dědí jeho nynější manželka a děti atd atd....
pokud má někomu spadnout do klína majetek v hodnotě statisíců nebo milionů, tak uvažovat o úspoře v řádu pár tisíc a ohrozit tím klid a hlavně životní jistotu dárce je bezohlednost.
15. 5. 2015 10:42
Dobrý den!
Měla bych dotaz. Po rodičích zůstane byt ve vlastnictví. Mohli byste mi prosím poradit, co je finančně (myslím různé poplatky) výhodnější? Zda vlastnictví řešit formou dědictví nebo uskutečnit převod bytu ještě nyní za života rodičů?
Moc děkuji