Re: nárok na volno ve výpovědní lhůtě-po
11. Vyhledání nového zaměstnání
Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 půlden v týdnu, po dobu odpovídající výpovědní době v délce dvou měsíců. Ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce, nebo dohodou z týchž důvodů. Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat.
Re: nárok na volno ve výpovědní lhůtě-po
Nárok jste měla, ale pouze na půl den. Půl den tedy máte neomluvenou absenci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 5. 2015 7:11
Dobrý den,
mám dotaz ohledně nároku na volno kvůli pohovorům ve výpovědní lhůtě (podání výpovědi z mé strany, výpovědní lhůta do 31/5/2015)).
Minulý týden v pátek jsem měla sjednaný pohovor a zaměstnavatel mi neumožnil volno, o kterém jsem se dočetla, že zaměstnanec má nárok a právo dostat v zaměstnání. Bylo mi od vedoucího řečeno, že prý volný den na pohovor mi určí současný zaměstnavatel a v pátek že mi nepustí. Jelikož si nemohu dovolit nechat si ujít šanci získání nového zaměstnání do práce jsem nešla a účastnila jsem se pohovoru. Tím pádem jsem volno nedostala a nyní mám neomluvený den.
Můžete mi prosím poradit, zda jsem já v právu nebo nikoli? A jak mám situaci vyřešit.
Popřípadě zda bude mít nějaký dopad 1den neomluvené absence-např. při nástupu do nového zaměstnání.
Děkuji Zuzana B.