Re: Nákup "pracovních oděvů"
Pokud jednatelé sjednávají zakázky, určitě tam nejdou v montérkách, tudíž si mohou také pořídit "pracovní oděv", otázka je, kde např. dají nějaké logo firmy :) , ale netrapte se, doklad máte na "pracovní oděv", byť luxusní , takže přímo do nákladů na 501. FÚ Vám určitě půjde po jiných větších částkách než tyto.
Před časem jsem četla o případu, kdy kontrola z FU požadovala zdanění nepenezniho příjmů ve mzde, kdy bylo pořízení 'pracovniho' oděvu zaplaceno firmou a zauctovano jako pohledávka za osobou, která platbu provedla. Řekla bych, ze obavy tazatelky jsou na místě.
Pokud máte nárok na tento typ pracovního oděvu zakotven v nějakém vnitřním předpisu nebo kolektivní smlouvě, půjde o daňově uznatelný výdaj.
U zaměstnanců však půjde o nepeněžní příjem, pokud pracovní oděv nebude naplňovat znaky ochranného pracovního oděvu (to oblek splňovat nebude) nebo nebude sloužit propagačním a reklamním účelům - v tom případě musí být trvale a viditelně opatřen identifikačními znaky zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2015 7:47
Dobrý den.
Naše společnost se zabývá stavebními pracemi.
Jednatelé si zakoupili společenské oděvy a obuv v luxusním obchodě.
Na daň. dokladu je uvedeno, že se jedná o pracovní oděvy.
Nevím, jak s tím účetně naložit. Zda je možné zaúčtovat jako daň. uznatelný náklad jako repre. na 513 ?
Oděvy skutečně slouží k reprezentaci společnosti.
Mám obavy aby FÚ mi to nenapadl.
Děkuji za radu.