Re: Nákup "pracovních oděvů"
Pokud jednatelé sjednávají zakázky, určitě tam nejdou v montérkách, tudíž si mohou také pořídit "pracovní oděv", otázka je, kde např. dají nějaké logo firmy :) , ale netrapte se, doklad máte na "pracovní oděv", byť luxusní , takže přímo do nákladů na 501. FÚ Vám určitě půjde po jiných větších částkách než tyto.
Před časem jsem četla o případu, kdy kontrola z FU požadovala zdanění nepenezniho příjmů ve mzde, kdy bylo pořízení 'pracovniho' oděvu zaplaceno firmou a zauctovano jako pohledávka za osobou, která platbu provedla. Řekla bych, ze obavy tazatelky jsou na místě.
Pokud máte nárok na tento typ pracovního oděvu zakotven v nějakém vnitřním předpisu nebo kolektivní smlouvě, půjde o daňově uznatelný výdaj.
U zaměstnanců však půjde o nepeněžní příjem, pokud pracovní oděv nebude naplňovat znaky ochranného pracovního oděvu (to oblek splňovat nebude) nebo nebude sloužit propagačním a reklamním účelům - v tom případě musí být trvale a viditelně opatřen identifikačními znaky zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Na ministerstvo dopravy míří expert ze Slovenska. Jejich vlaky jsou terčem vtipů
Proč je vánoční reklama na Kofolu tak oblíbená? Protože se v ní krade
Brýle jako šperk, ne kompenzační pomůcka. Pavel prodává unikátní design
Příspěvky na sítě vytvořené pomocí AI? Jejich záplava začíná být docela otravná
Práce kvapná… Schillerová a spol. zapomněli u snížení záloh na OSVČ s paušální daní
Další změny v pracovnělékařských prohlídkách od 1. ledna 2026
20. 5. 2015 7:47
Dobrý den.
Naše společnost se zabývá stavebními pracemi.
Jednatelé si zakoupili společenské oděvy a obuv v luxusním obchodě.
Na daň. dokladu je uvedeno, že se jedná o pracovní oděvy.
Nevím, jak s tím účetně naložit. Zda je možné zaúčtovat jako daň. uznatelný náklad jako repre. na 513 ?
Oděvy skutečně slouží k reprezentaci společnosti.
Mám obavy aby FÚ mi to nenapadl.
Děkuji za radu.