Re: Prosím o váš výklad na dobropis
Alza měla vrátit státu větší částku na dani, Alza mi měla vrátit cca 23.000,- Kč s DPH ale sama si Alza cz uznala dobropis cca kolem 16.000,- Kč. Dobropis jsem neuznal a proto jsem nemohl krátit DPH. Alza si sama bez mého souhlasu uznala dobropis a tím Alza krátila DPH a DPH byla vrácena od státu.
Dále chci doplnit, zeptal jsem se na FNU v Ostravě, když podepíši dobropis, tak uznám závazek a tím mě Alza cz okrade od částku cca kolem 9000,- Kč s DPH. Po obstrukcích Alzy jsem žádal o vrácení celé částky s DPH, za kterou jsem koupil výše uvedené zboží a to cca 25.500 Kč. FNU mi sám řekl, že pokud bych podepsal dobropis, kde bude uvedena částka cca 16.000 Kč tak bych závazek Alzy cz uznal. Podle mého, když podepíši dobropis, tak závazek jsem uznal a proti uznanému závazku se nemohu bránit ani soudně. Dále Alza si naúčtovala za každý měsíc používání notebooku a to je cca 26% za 26 měsíců bez DPH ale Alza nevrací DPH státu za odečtené procento. Alza cz si účtuje procenta za "opotřebení zboží" ale i když Alza cz může za ukončení smluvních vztahů, za nedodržení smluvních podmínek. Alza cz nebyla schopna udělat opravu notebooku ani po 40 nech. Když dáte výpověď ze smlouvy, po 40 dnech, kdy vám Alza cz neudělá opravu zboží, tak vám ještě Alza bude účtovat 1% za každý měsíc, kdy používá zboží kupující. Alza tím trestá spotřebitele, OSVČ, firmy za to že Alza cz je neschopná provést opravu ve smluvní době.
K dotazu: ptal jste se na DPH a krácení daně
Vy jste si uplatnil odpočet DPH při nákupu s tím, že budete užívat k ekonomickým účelům. Zboží pro ek. činnost nepoužíváte- nemáte ho, máte povinnost DPH vrátit (zda ve výši dobropisu, nebo z celé faktury je na Vás)
To VY v této situaci krátíte daň a zbytek je na poradnu pro spotřebitele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 5. 2015 8:17
Koupil jsem si jako firma na IČ notebook, OS Windows 7 a prodlouženou záruku na notebook od firmy Alza cz a po čase jsem zboží vrátil pro nedodržení obchodních podmínek. Výše uvedená společnost mi poslala dobropis s poníženou částkou cca o 9000,- Kč a s uvedeným dobropisem kde bylo DPH, jsem nesouhlasil a nepodepsal, a Alze cz jsem napsal že uvedený dobropis jim nepodepíšu. Přesto si firma Alza cz sama uznala dobropis a podle mého, došlo ke krácení DPH na státu ze strany Alzy cz. Pokud bych přiznal dobropis, tak bych uznal onu pohledávku a nemohl bych proti zaplacené částce nic dělat, třeba ani soudní cestou, což právě dělám a další sezení u soudu, mám v Ostravě Porubě dne 18.06.2015, 12:00 hod., dveře číslo 301. Podle mého se jedná o trestní čin krácení daně na státu, ale to je pouze můj názor.