Re: Jen 1 zaměstnanec s pevnou prac. dob
Ale já to nějak nechápu, přece pracovník klidně může chodit pořád stejně, když mu vyhovuje víc pevná. Jestli to není proto, že v té volitelné části nemá nárok na lékaře apod. Nebo z jakého důvodu chce pevnou pracovní dobu ?
To už jsem tady odpovídala někomu jinému, tohle nevím. Možná jde o to, že směrnice dřív nebyla, je od letoška. Asi se toho bojí, nebo co. Před tím to měli jen domluveno. Dávám to vše postupně smluvně a "papírově" dohromady. Je to tu vše dost neobvyklé, i myšlení lidí a šéfů.
Tak mu vysvětlete, že může i v rámci pružné, chodit pořád stejně, jak mu to vyhovuje. Opravdu jiný důvod , než ten lékař mě nenapadá, proč by byla pevná lepší, než pružná. Takže , dle mne, není žádný důvod si v tom dělat problém. Rozvržení pracovní doby určuje zaměstnavatel a v rámci jeho určení pracovník může pracovat jak mu vyhovuje, tedy i každý den stejně.
To mu vysvětlovali jeho kolegové a já taky. Něco vymyslím, ještě nevím, co. Tady ve firmě je složité to, že se zaměstnanec dlouho zaučuje, takže kdyby tento zkušený odešel, náhradník se za 2 měsíce jeho případné výpovědní doby plně nezaučí.
Prozatím vám všem děkuji za názory a za váš čas!
Přece si zaměstnanec nebude diktovat, že chce do pracovní smlouvy něco, co v pracovní smlouvě být nemusí. V pracovní smlouvě je délka úvazku. A o rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, tak ať mu dá informaci, že jeho pracovní doba je od - do a je to. Když je něco smluvené v pracovní smlouvě, tak to lze pak změnit pouze za souhlasu obou stran. V málokteré firmě mají zaměstnanci pracovní dobu přímo ve smlouvě.
20. 5. 2015 11:25
Prosím o radu zkušené personalist(k)y: Máme ve směrnici uvedeno, že zaměstnanci mají pružnou pracovní dobu. Jednomu zaměstnanci chceme vyhovět a na jeho žádost mu dát pevnou pracovní dobu. Řešením by bylo sjednat to s ním individuálně v pracovní nebo obdobné smlouvě. Sjednání jako takovému se ale chci vyhnout, protože pokud bychom potřebovali, aby byla jeho pracovní doba časem jiná, musel by s tím souhlasit. Je nějaká jiná možnost, jak mu pracovní dobu nějak za zaměstnavatele sdělit? Do směrnice individuální ujednání nepatří, Nemáte prosím někdo nějaký nápad? Děkuji.