Re: preventivní prohlídka - práce v noci
Tak to teda fakt nevím, my máme hygienou stanoveno toto:
"Práce zařazena do výsledné nerizikové kategorie 2. dle kritérií vyhlášky MZ ČR č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, je práce profese:
- vrátný - faktor psychická zátěž, práce v noci
- bezpečnostní pracovník - faktor psychická zátěž, práce v noci."
Zdravotnické zařízení - hygienická služba , v Ostravě 10.2.2014.
My máme rozhodnutí z hygieny v Karviné a ti nám vrátné zařadili do 3. kategorie kvůli práce v noci a některé dělnické profese mají kategorie 2 (prach, hluk, vibrace...) a výslednou kategorii napsanou 2. A přesto IP tvrdí, že když vykonávají noční směny, tak musíme tyto dělníky přeřadit do trojky.
Já už mám těch preventivek plné zuby.
Ale když se podíváte do vyhlášky, tak práce v noci vůbec není hodnotícím rizikem
Do výše uvedených kategorií, se práce zařazují z hlediska zhodnocení 13ti rizikových faktorů. Jsou jimi:
1.prach;
2.chemické látky;
3.hluk;
4.vibrace;
5.neionizující záření a elektromagnetické pole;
6.fyzická zátěž;
7.pracovní poloha;
8.zátěž teplem;
9.zátěž chladem;
10.psychická zátěž;
11.zraková zátěž;
12.biologické činitele;
13.práce ve zvýšeném tlaku vzduchu.
Takže bych je písemně oslovila s tím, aby uvedli přesně §, podle kterého je máte přeřadit. Zkuste ještě mrknout sem.
http://www.bezpecnostpraceuh.cz/news/zarazeni-praci-do-kategorii-kategorizace-praci-/
Taky si myslím, že by práce v noci neměla ovlivnit zařazení. Myslím si, že kdych se já mzdová účetní domluvila se zaměstnavatelem, že z provozních důvodů budu co druhý týden choditt na noční, tak zůstanu pořád v kategorii 1 a nepřeřadím se do kategorie 3.
Re: pro Michaelu S.
Vaši zaměstnanci pracují pouze v noční době? Potom by platilo:
10. PSYCHICKÁ ZÁTĚŽ
Kategorie druhá - Do druhé kategorie se zařazuje práce vykonávaná po dobu delší než 4 hodiny za směnu
a) ve vnuceném pracovním tempu,
b) spojená s monotonií, nebo
c) vykonávaná v třísměnném a nepřetržitém pracovním režimu.
Kategorie třetí -Do třetí kategorie se zařazuje práce vykonávaná po dobu delší než 4 hodiny za směnu,
a) při níž je osoba zároveň souběžně exponována všem faktorům uvedeným v písmenech a) až c) pro druhou kategorii, nebo
b) pouze v noční době.
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-432
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 5. 2015 13:08
Dobrý den, mám některé zaměstnance hygienou zařazené do 2. kategorie prací. Při kontrole z IP bylo řečeno, že když vykonávají práce v noci, musí být zařazeni do do 3. skupiny prací, že všichni kdo pracují na noční směny musí být zařazeni do trojky. Bohužel jsem nebyla přítomna, takže jsem se nemohla zeptat z kterého § toto vyplývá. Máte s tím někdo zkušenosti, souhlasíte s výkladem IP? Děkuji.